President op Drietabiki voor rouwaflegging koning Matodja
17 Apr 2013, 00:00
foto
President Desi Bouterse wordt verwelkomd op Drietabiki. (Foto: Isaak Poetisi)


President Desi Bouterse zal woensdag de rouwaflegging 'pur blaka' van koning Gazon Matodja, de granman van Aucaners, bijwonen. Het staatshoofd is dinsdagmiddag aangekomen te Drietabiki in het district Sipaliwini. Hij werd ontvangen door een delegatie onder leiding van waarnemend granman Johannes Ballon.

Het grootopperhoofd Matodja is op 1 december 2011 ingeslapen en is op 10 april 2012 ten grave gedragen. Kapitein Baja Gazon zegt aan Starnieuws dat Drietabiki al geruime tijd klaar is om de drommen mensen te verwelkomen en op te vangen. "We hebben een grandioze activiteit voorbereid", zegt de dignitaris. De basja geeft aan dat meer dan 50 jaren de rouwaflegging van wijlen Granman Akontu Velanti plaatsvond. De rituelen die zijn indrukwekkend en zijn belangrijk om de rouwperiode volgens de traditie af te sluiten, legt de basja uit.

Suikerriet
Dinsdagmiddag laat is de boot waarin woensdag suikerriet fijngestampt zal worden om het sap af te tappen, uit het bos in het dorp aangekomen. Districtscommissaris Margaretha Malontie van bestuursressort Tapanohy kijkt vol verwachting uit naar dit grootse gebeuren. Zij legt uit dat in de ochtend de 'kee osu' begint. Donderdag wordt het sap uit het suikerriet getapt. En daarmee wordt het startsein gegeven voor de brokodey. Op vrijdag wordt het programma voortgezet met de sutu koni (lossen van saluutschoten). De brokodey wordt dan zondag afgesloten met Wasi baakaman, waarmee de rouwperiode wordt afgesloten.

Drietabiki begint aardig druk te lopen met stamleden, maar ook personen uit verschillende delen van het land. Alle stammen van de Marrons en Inheemsen zullen vertegenwoordigd zijn. Veel gasten uit Paramaribo, onder wie ook politici zijn intussen gearriveerd op het eiland waar de 'pur blaka' wordt gehouden. President Bouterse keert vrijdag terug naar Paramaribo.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May