Gevangenen ontsnapten terwijl naar topvoetbal werd gekeken
16 Apr 2013, 00:00
foto
Elizou Nagesar Suarez (links) en Rodrigues Martinez Francisco zijn zondag gevlucht uit de Penitentiaire Inrichting Duisburg.


Via camerabeelden is het duidelijk geworden hoe de Braziliaanse gedetineerden zondagmiddag uit de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan ongemerkt konden uitbreken. Penitentiaire ambtenaren en de meeste gedetineerden keken samen gezellig naar voetbalwedstrijden. Achter elkaar speelden zondag de favoriete clubs Barcelona en Real Madrid. Terwijl iedereen televisie keek, konden de gedetineerden op een nog spectaculaire manier uit de gevangenis ontsnappen.


De twee veroordeelden zijn via de vliering van hun cel op het dak geklommen. Via touwen zakten zij naar beneden. Ook konden zij deze touwen gebruiken om zich buiten de muren van de gevangenis te hijsen. Buiten stond een voertuig klaar om de mannen te vervoeren. Starnieuws verneemt dat de ontsnapping uit de penitentiaire inrichting ongeveer 16.00 uur heeft plaatsgevonden. Pas drie uur later is de verdwijning ontdekt.
Het gaat om Elizou Nagesar Suarez, die voor diefstal middels geweldpleging en overtreding van de vuurwapenwet opgesloten was en Rodrigues Martinez Francisco, die een aanrijding heeft gemaakt met dodelijke gevolg. Ze zijn nog steeds niet gevat.

Vingerwijzing
Minister Edward Belfort van Justitie en Politie en waarnemend directeur Paulus Pinas van Delinquentenzorg vinden dat de Bond Penitentiaire Ambtenaren Suriname (BPAS), onder leiding van Gustaaf Gallant, debet is aan de situatie. Sinds 1 maart verschijnen negentien penitentiaire ambtenaren niet aan in het werk omdat ze actie voeren. Het gaat om bestuursleden en shopstewards die zich aanmelden bij de vakcentrale 'de Moederbond'.

Er is volgens de leiding sprake van onderbezetting. Met minder mensen moet het werk worden gedaan. Belfort vindt dat er steeds redenen gezocht worden om niet te werken. Pinas merkt op dat de bond totaal niet communiceert met de leiding. "Alles wat wij vernemen is van de pers". Hij laat doorschemeren dat mensen die niet werken ook niet moeten rekenen op salaris eind van de maand. Belfort en Pinas vinden dat er drogredenen worden gebruikt om actie te voeren. Intussen hebben de vakcentrales 'de Moederbond', C-47 en de CLO in een schrijven aan president Desi Bouterse gevraagd om in te grijpen en op te treden tegen de minister.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May