Capriles roept kiezers op te protesteren
15 Apr 2013, 22:00
foto
Henrique Capriles heeft de Venezolaanse kiezers opgeroepen tot protest. (Beeld: Al Jazeera)


De politieke erfgenaam van wijlen Hugo Chávez, Nicolas Maduro, is formeel uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen in Venezuela. En dat ondanks de oppositie heeft gevraagd om hertelling van de stemmen.

Oppositieleider Henrique Capriles heeft een beroep gedaan op de electorale autoriteiten om plannen om Maduro te verklaren tot winnaar op te schorten. Hij heeft zijn oproep voor hertelling van de stemmen herhaald. Capriles zei dat Maduro een “onwettige president” zal zijn als hij wordt uitgeroepen tot winnaar van de zondag gehouden verkiezingen.

Hij drong er bij de Venezolanen op aan om op hun pannen en potten te slaan als de aankondiging doorgaat om "de wereld onze verontwaardiging te tonen, onze woede.” Het slaan op potten en pannen, de zogenoemde cacerolazo, is een populaire Latijns-Amerikaanse vorm van protest.

Elektronische stemmachines
De oproep van Capriles kwam vlak voordat Maduro formeel werd uitgeroepen tot winnaar. De Nationale Kiesraad zei zondagavond laat dat Maduro 50,66 procent van de stemmen had gehaald tegenover 49,07 procent voor Capriles. Het gaat om een verschil van minder dan 300.000 stemmen.

Venezuela maakt gebruik van elektronische stemmachines die een papieren stembiljet afdrukken als een back-up voor eventuele hertelling. "Er mag geen twijfel bestaan over de verkiezingsuitslag," zei Maduro tegen de menigte die zich had verzameld voor het Miraflores presidentieel paleis. "Wij roepen op tot respect van de resultaten," zei hij.

Onrechtmatig
De opkomst bij de verkiezingen was 78 procent, een daling vergeleken met de iets meer dan 80 procent in oktober. Toen won Chávez met ongeveer tien procent van Capriles. Er is geprobeerd om kiezers nog te laten stemmen, nadat de stembureaus waren gesloten, zei Capriles. "Dit resultaat is geen reflectie van de realiteit van wat Venezolanen willen en naar streven", sprak hij in Caracas. “Maduro als je voordien al onrechtmatig was, nu ben je dat nog meer.”

Capriles die zich niet bij de uitslag neerlegt zei ferm: “Ik zeg u, deze strijd is nog niet voorbij. Het zal eindigen wanneer Venezuela een welvarend land is, als mensen beter kunnen leven.”

Het is onduidelijk wanneer een hertelling zou kunnen beginnen, en hoe lang het zou duren. "Wij eisen een gedetailleerde hertelling voor de ogen van de wereld en het land", zei Capriles.

Maduro heeft de formidabele electorale machines van Chávez geërfd. Met die machines won de overleden socialistische leider opeenvolgende verkiezingen gedurende veertien jaar. Vaker zijn ambtenaren in groepen gezien die campagne pamfletten overhandigden en verkiezingsbijeenkomsten bijwoonden.
Beide kandidaten hadden tijdens de campagne beloofd de stemresultaten te erkennen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May