Suriname mag deal met Iamgold sluiten
13 Apr 2013, 00:51
foto


De Nationale Assemblee heeft de delfstoffenwet goedgekeurd om 00:49 uur om verder in zee te gaan met Iamgold/Rosebel Gold Mines. Suriname zal met 30% participeren in de uitbreiding van de mijn. De ontwerpwet is aangenomen met algemene 30 stemmen. Het Nieuw Front kan niet meegaan met de overeenkomst die de regering gaat sluiten met Iamgold en heeft zich onthouden van stemmen. Ook de BEP-fractie onder leiding van Ronny Asabina heeft zich onthouden van stemmen omdat cruciale zaken niet zouden zijn gewijzigd.

"Wij zouden graag achter deze wet staan, maar helaas kunnen we dat niet want er zijn nog teveel onzekerheden. Het is niet in het belang van het land", zei Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh. Nieuw Front zegt dat de haalbaarheidsstudie er niet is. Er wordt te veel geld geïnvesteerd zonder te weten wat de mogelijkheden zijn. "Wij zijn ervan overtuigd dat onze belangen niet veiliggesteld zijn met deze overeenkomst. Dit is onacceptabel", zei Randjietsingh. Hij diende een motie in namens het Nieuw Front en wilde dat deze voor de stemming behandeld werd. Voorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei dat de vergadering nog niet afgelopen is. De motie wordt op een later tijdstip behandeld.

Geluisterd naar assemblee
Rabin Parmessar, voorzitter van de commissie van rapporteurs, riep tevergeefs alle assembleeleden op om vóór de ontwerpwet te stemmen. Hij merkte op dat de regering diverse wijzigingen heeft meegenomen waar er veel kritiek op was. Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/PALU) zei dat het een historisch moment is geworden, zoals minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen het heeft gesteld. Ook hij wees op de vele voorstellen die de regering heeft overgenomen. "Wij hebben bewezen geen rubberen stempel te zijn van de regering", benadrukte hij.

Ronnie Brunswijk, fractieleider van A Combinatie, zei dat er felle discussies gevoerd zijn. Er is onderhandeld met de oppositie om tot een vergelijk te komen, maar het is niet gelukt. "We hebben breedvoerig gediscussieerd en vele van de voorstellen zijn overgenomen door de regering", merkte Brunswijk op. Ronny Tamsiran (Volks Alliantie/Pertjajah Luhur) merkte op dat risico's genomen moeten worden, want wie niet waagt, die niet wint. Frederik Fenisi (Mega Combinatie/NDP) zei dat hij van het gebied is waar er gemijnd wordt. Hij heeft met volle aandacht geluisterd en maandenlang zijn er hearings gehouden. "Ik heb vertrouwen in deze regering, daarom ga ik voorstemmen". Zijn fractiegenoot Hugo Jabini riep ook op om voor de wet te stemmen omdat er waarborgen ingebouwd zijn voor de rechten van dorpen in de 'Area of interest'.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May