'Area of Interest' struikelblok in de goudovereenkomsten
13 Apr 2013, 07:00
foto
'Area of interest' van Iamgold/Rosebel Gold Mines in een straat van 45 kilometer in Brokopondo en Para.


De term ‘Area of Interest’ komt binnen de mijnbouwwet niet voor. Deze wet is de basis voor het uitgeven van mijnbouwconcessies aan nationale, internationale en multilaterale bedrijven. ‘Area of Interest’ is door de regering-Bouterse geïntroduceerd. Dit is volgens minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen nodig om de goudvoorraden in een bepaald gebied te laten exploreren en eventueel exploiteren door een maatschappij waarmee het land een partnerschap aangaat. "Het gaat om 'Mutual Area of interest', waar ook Suriname voordeel aan heeft", benadrukt Hok. De vergadering is om middernacht nog steeds gaande.

Surgold (een joint venture tussen Newmont en Suralco) én goudmaatschappij Iamgold hebben elk een gebied aangewezen gekregen als ‘Area of Interest’. Dit geeft de maatschappijen een grotere zekerheid op meer goudvoorkomens en een effectieve bewerking van het edel metaal. Het gebied van interesse zorgt voor verhitte discussies in het parlement, waarbij verschillende interpretaties wordt gegeven hierover. Volgens Hok komt dat door onbekendheid met dit fenomeen.

Luchthaven en woongemeenschappen erbij
De ‘Area of Interest’ van Iamgold beslaat een straal van 45 kilometer, waarin veel dorpen voorkomen, maar ook de internationale luchthaven Zanderij. Hierover heeft onder andere Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS) veel kritiek op geleverd.
Venetiaan vindt dat uit oogpunt van nationalisme en soevereiniteit het niet kan dat de internationale luchthaven in het concessiegebied van een vreemde maatschappij voorkomt. Aan Starnieuws legt de parlementariër uit dat het goodwill moet heten van de maatschappij om haar concessierechten op de luchthaven en de dorpen niet te gaan opeisen. ”In die positie kan je het land niet brengen”, benadrukt hij. Hok zegt dat het om een denkbeeldige lijn gaat. "Er is met een passer de grootte van het gebied aangegeven".

De kern van het probleem dat de tegenstanders hebben met de ‘Area of Interest’ is dat het uitgeven van de gebieden op de kaart veelal behoren tot de zogeheten woon- en leefgebieden van Marrons en Inheemsen. In de wetten, bosbeheer van 1992, de L-decreet van 1982 en de natuurbeschermingswet van 1982, zijn expliciet aangegeven dat deze gebieden niet mogen worden uitgegeven aan derden. In de ‘Area of interest’ van Iamgold komen er naast woon- en leefgemeenschappen, natuurgebieden en ook plantages voor die vallen die boedels zijn. “Ik schrik om nu op de kaart te zien dat de plantage van mijn familie ook in de ‘Area of Interest’ zijn opgenomen. Met welk recht is dat gebeurd”, voert Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) aan in de vergadering vrijdag. Minister Hok heeft in een wijziging aangegeven dat woongemeenschappen niet vallen onder de 'Mutual Area of Interest'. Hij haalt aan dat het erts uit een straal van 45 kilometer gehaald wordt om te verwerken in de plant van Rosebel Gold Mines. Het gaat om een uitbreiding van het gebied, waar Suriname 30% in participeert.

Corruptie-gevoelig
Het tweede probleem is dat nu gebleken is dat personen die voorkennis hadden over de onderhandelingen tussen de staat en de goudmaatschappijen, concessies hebben aangevraagd en ook gekregen in de ‘Area of Interest’. Met de voorkennis kunnen zij concessierechten verhandelen aan Iamgold of Surgold. Het is om deze reden dat naast assembleeleden, onder wie André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) de regering gevraagd hebben om een lijst met namen en de datum van concessies die in het gebied zijn uitgegeven.

Starnieuws publiceerde eerder dat onder andere aan het bedrijf ‘Ortalis Resources', waarvan Hans Chitoe de algemeen directeur is, in november vorig jaar een concessie van 8300 ha is verstrekt aan de Pakirakreek in Marowijne. Dit is de ‘Area of interest’ van Surgold.
Steeds meer parlementariërs vinden nu dat de term volledig uit de overeenkomsten moet worden gehaald. Ronny Asabina (fractieleider BEP) noemt het corruptiegevoelig en in strijd met de wet. Volgen s hem is het totaal niet in het belang van Suriname. Ook Hugo Jabini (Mega Combinatie/NDP) wijst op de rechten van de in stamverband levende dorpsgemeenschappen. Dit is volgens de minister wel gegarandeerd, omdat de grondwet en bestaande wetten en verdragen van toepassing blijven. De vergadering van De Nationale Assemblee werd veelvuldig geschorst om steeds overleg met elkaar en de goudmaatschappijen te plegen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May