Goudprijs daalt na twaalf jaar
12 Apr 2013, 18:10
foto


De goudprijs is vandaag gedaald tot minder dan US$ 1.500 per ounce (31 gram). Het is een daling van meer dan 20 procent ten opzichte van het record in 2011. Voor het eerst in twaalf jaar staat de goudprijs onder druk op de internationale markt.

De prijs bereikte een dieptepunt van UW$ 1.493, 35. Het edelmetaal is op weg naar een daling van 4,9 procent, de derde soortgelijke daling op rij en de grootste sinds december 2011. In dat jaar kelderde de prijs met 22 procent na een record piek van US$ 1.920,30 in september.

Een onverwachte krimp in Amerikaanse detailhandelsverkopen, die de aandelen een slag toebracht en de dollar ondersteunde vandaag, verhoogde de druk op verschillende factoren in de week. Daartoe behoort ook een conceptplan voor Cyprus om goud en zilver te verkopen van verhandelde goudfondsen.

'Als een mes door boter'
"De omvang van de daling is absoluut adembenemend. We hebben geprobeerd te herstellen, maar het leidde gewoon nergens naartoe ... er was niet eens een ondersteuning aan de onderkant, het sneed als een mes door boter, "zei Societe Generale- analist Robin Bhar.

Over de hele linie zijn edele metalen verkocht. Zilver had de grootste daling met 4,5 procent. Andere grondstoffen kwamen ook onder druk te staan, met de laagste prijs voor ruwe Brent-olie in acht maanden.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen drukten de aandelenmarkten omlaag. De aandelen op de Europese markt daalde met 1 procent, terwijl ook de voorraden op Wall Street neerwaarts gingen. De dollar steeg ten opzichte van de euro met 0,1 procent.
Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November