Massale demonstraties kenmerken verkiezingen Venezuela
13 Apr 2013, 05:00
foto
Henrique Capriles heeft het Venezolaanse kiesvolk gevraagd om een kans om te bewijzen dat hij kan regeren. (Beeld: BBC)


De belangrijkste Venezolaanse presidentskandidaten hebben hun campagnes beëindigd met enorme demonstraties. In Venezuela worden morgen verkiezingen gehouden voor de opvolger van president Hugo Chávez, die vorige maand is overleden.

Honderdduizenden supporters van waarnemend president, Nicolas Maduro, gingen de straten van Caracas op. De kandidaat van de oppositie, Henrique Capriles, sprak een andere grote menigte toe in de noordelijke stad Acarigua.

De belangrijkste straten van de hoofdstad, Caracas, zagen rood van de t-shirts van de aanhangers van Maduro. Ook de Argentijnse voetbalvirtuoos Diego Maradona droeg een rode t-shirt om zijn steun te betuigen aan de waarnemend president. In zijn laatste toespraak heeft Capriles beloofd om de economie binnen een jaar te doen herleven. Hij zei dat zijn team al werkte aan de eerste maatregelen daartoe.

'Ik kan regeren'
"Ik vraag u om de kans om te laten zien dat ik inderdaad kan regeren en dingen goed kan maken," sprak hij tot de menigte. Hij zei dat hij de sociale programma’s uit het Chávez-tijdperk niet zal opheffen, maar beloofde officiële corruptie uit te roeien.

Chávez overleed vorige maand nadat hij veertien jaar had geregeerd. De supporters van Maduro, de uitgekozen politieke opvolger van Chávez, droegen de favoriete kleur van hun comandante, rood. Maduro die zichzelf omschreef als een zoon van de overleden leider, heeft gezworen zijn socialistische revolutie voort te zetten.

Capriles, een 40-jarige advocaat en politicus, zegt dat hij de vrije markteconomie wil stimuleren en corruptie wil aanpakken, zonder daarbij een sterk sociaal beleid te verwaarlozen. Hij is erg kritisch over het linkse beleid van Chávez en zegt dat hij is geïnspireerd door het Braziliaanse model van de voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva, wiens regering erin is geslaagd om economische groei te bewerkstelligen en miljoenen uit de armoede te halen.

In een video heeft Lula da Silva echter zijn steun uitgesproken voor de tegenstander van Capriles, Nicolas Maduro. Opiniepeilingen zeggen dat waarnemend president Maduro een sterke voorsprong heeft op zijn rivaal.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May