Gekibbel in DNA over ‘Area of interest’ gouddeals
12 Apr 2013, 02:30
foto


De regering - gesteund door enkele leden van de coalitie - en de oppositie kunnen het niet eens worden over de structuur en de bedoeling van de ‘Area of interest’ voor Surgold en Iamgold. Deze kwestie is aanleiding voor felle debatten. De oppositie maar ook enkele leden van de coalitie, onder wie André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) en Marinus Bee (A Combinatie/ABOP) hebben hun bedenkingen hierover. Misiekaba is nog altijd van mening dat het ‘gebied van interesse’ uit de concept-overeenkomsten moet worden geschrapt.

Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen is donderdag lang blijven stilstaan om uit te leggen dat de ‘Area of Interest’ eigenlijk in het voordeel van Suriname is. Volgens hem neemt Surgold alle verantwoordelijkheid op zich om goud in dat gebied te exploiteren en dat Suriname dan vooraf weet dat het met 25 procent in de deal participeert. Eerder heeft de regering, ook al na felle kritiek van assembleeleden, ingestemd dat Surgold en Iamgold geen exclusieve rechten meer hebben in de ‘Area of interest’. Maar volgens tegenstanders van het ‘gebied van interesse’ is dat slechts een fragmentarisch deel van wat zij eisen van de regering. Hun probleem is dat Surgold nog altijd het recht meeneemt in de overeenkomst, terwijl Suriname juist moet betalen voor de operationele kosten voor de 25 procent participatie.

Kritiek blijft
Hok zei dat in beide conceptovereenkomsten de opbrengst in goud voor Suriname meer zal zijn, maar de kritiek van vooral de oppositie blijft overeind over de ‘Area of interest’. Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh zegt dat Suriname op deze manier zwaar wordt benadeeld. Ook Ronny Asabina (fractieleider BEP) verzet zich hiertegen. De oppositie vindt dat wanneer Suriname zijn rechten ook mag meenemen in de overeenkomst het minder dan de US$ 402 miljoen nodig zal hebben om in de deals te stoppen. De debatten en discussies hierover leiden tot heftige discussies.

Bij Misiekaba, Asabina, Bee en ook de andere tegenstanders van de ‘Area of interest’ bestaat het vermoeden dat er aan speculanten concessies worden uitgegeven in het gebied. Personen die een concessie hebben gekregen in dat gebied kunnen dan met multinationals onderhandelen om hun rechten over te dragen of te verkopen. “Misiekaba heeft weer gevraagd dat de regering een lijst aan het parlement geeft van personen die in de 'Area of interest' een concessie hebben gekregen. “Niet alleen wie heeft gekregen, maar wanneer de concessies zijn uitgegeven zijn belangrijk”, stelde Misiekaba. Intussen heeft Bee aangetoond dat in november vorig jaar aan de Pakirakreek in Marowijne een goudconcessie is gegeven in de ‘Area of Interest’.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May