Grassalco wil taak van RoS NV op zich nemen
11 Apr 2013, 07:00
foto


Staatsmijnbouwbedrijf Grassalco vindt dat het in staat is de rol van de op te richten NV Republic of Suriname (RoS) op zich te nemen. Hiermee bespaart het land US$ 402 tot US$ 517 miljoen. Grassalco is al partner van Iamgold en beschikt over voldoende kennis, concessies en kan financiering aantrekken. Grassalco heeft als doel om een staatsgoudmijn op te zetten. Door de rol over te nemen van NV RoS, die opgericht moet worden door de staat, zal de concurrentiepositie van Suriname ten opzichte van Surgold en Iamgold worden verbeterd.

Deze voorstellen zijn gepresenteerd aan de parlementaire commissie onder leiding van Rabin Parmessar, die de gouddeals heeft voorbereid voor de openbare behandeling. Tijdens dit onderhoud waren behalve de directie, de raad van commissarissen van Grassalco ook de hoofdonderhandelaar van de regering bij de Iamgold-deal John Sew A Tjon aanwezig. Grassalco die deelneemt in Gross Rosebel Goldmines, ontvangt hiervoor royalty's.

Strategische positie Grassalco
Sew A Tjon heeft Grassalco verzekerd dat het bedrijf de royalty zal blijven ontvangen en vermoedelijk wordt het bedrag hoger. In de op te richten RoS NV wordt Grassalco echter niet genoemd. Directeur Sergio Akiemboto zei bij de presentatie aan de parlementaire commissie dat het bedrijf in staat is middelen te mobiliseren om deel te kunnen nemen in de de uitbreiding van Iamgold en de nieuwe mijn die in oost-Suriname opgezet wordt door Surgold, waarin de staat met 25% zal participeren. Sew A Tjon beloofde dat de participatie van Grassalco in NV RoS onder de aandacht van de regering zal worden gebracht.

Grassalco wil zijn naam veranderen in State Mineral & Mining Company (SMMC). Hiermee wil het bedrijf de industriële productie waaronder de mijnbouwsector ontwikkelen. Het gaat om een transformatie van passief (productie) bedrijf tot een gediversifieerde commerciële staatsmijnbouwonderneming om een wezenlijke bijdrage te leveren aan het nationale ontwikkelingsbeleid . Het bedrijf wil de investering verrichten waardoor de US$ 400 tot US$ 517 kan worden gebruiken voor onderwijs, volksgezondheid, opzet van nationaal zekerheidsstelsel. Grassalco is ervan overtuigd deze job te kunnen klaren, waarbij er gezamenlijk gebruik van know how, gezamenlijk inkopen, aanhouden van voorraden, kortom de
concurrentie positie van Suriname als goud producerend en exporterend land kan worden verbeterd. De regering komt vandaag aan het woord en zal de indringende vragen die gesteld zijn in het parlement moeten beantwoorden. Wat de meerderheid van De Nationale Assemblee betreft, gaat de regering terug de onderhandelingstafel.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May