Kanhai wijst op rol maatschappij bij criminaliteit
11 Apr 2013, 09:00
foto


De jurist Irvin Kanhai constateert uit zijn jarenlange praktijk dat overwegend jongeren zich schuldig maken aan 'diefstal middels inbraak' gevolgd door geweldsdelicten en zelfs verkrachtingen. Zonder hen vrij te pleiten, stelt Kanhai dat een maatschappelijke oplossing hiervoor gevonden moet worden, omdat ook daar de oorzaak ervan gezocht moet worden.

De jongeren van de PALU hebben besloten een publieke discussie te houden vrijdagavond over dit onderwerp. Kanhai is gevraagd om een presentatie te houden over 'Indammen criminaliteit, een maatschappelijke verantwoordelijkheid. In het panel hebben zitting Lilian Ferrier, Hesdie Zamuel, Edwin Marshall en Robby Berghout.

Aantasting fundament
De PALU-jongeren wijzen er op dat Suriname veel soorten van criminaliteit kent.
Van lokale gewelddadige roofondernemingen tot grensoverschrijdende drugsmisdrijven, van kleine kettingdieven tot vele hectaren stelende witte boorden criminelen. Criminaliteit tast de fundamenten van de samenleving aan. Criminaliteit in het algemeen kent net als in andere landen velerlei oorzaken. Opvoedkundige tekortkomingen thuis bij onze jongeren, weinig sociale vorming in ons onderwijs, gebrek aan goed betalende werkgelegenheid, tekort aan huisvesting, verkeerd ingerichte woonwijken, geen of onderontwikkelde corrigerende instituten en te weinig goede voorbeelden van leiderschap zijn enkele oorzaken die tegelijkertijd laten zien hoe ingewikkeld de bestrijding van criminaliteit kan zijn. Deze vormen van criminaliteit boezemt weinig directe angsten in bij iemand die er verder niets mee te maken heeft.

Het veiligheidsgevoel wordt echter onmiddellijk weggenomen als je have en goed, je persoonlijke integriteit door de criminaliteit onder bedreiging komt te staan, zoals bij diefstal middels inbraak, geweldplegingen en verkrachtingen.
Kanhai heeft zich met name verdiept in deze categorie van criminaliteit. Tijdens zijn inleiding zal ingaan op de dieper liggende oorzaken en oplossingsmodellen aandragen.

De inleiding en paneldiscussie wordt op vrijdag 12 april om 19.30 uur gehouden in het ontmoetingscentrum 'Bun Dyari. aan de Kafiluddistraat 27 en is voor eenieder toegankelijk.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May