Meer mannen dan vrouwen zijn verkeersslachtoffers
10 Apr 2013, 05:00
foto
Bron: Punwasi W. Doodsoorzaken in Suriname 2010-2011. Bureau Openbare Gezondheidszorg


Meer mannen dan vrouwen zijn verkeersslachtoffers. 79% van mensen die door een verkeersongeval het leven laat, is man, terwijl het aantal vrouwen 21% is. Verkeersongevallen behoren tot de achtste doodsoorzaak in Suriname. In 2010-2011 zijn 89 personen overleden door letsels die zij opgelopen hebben in het verkeer. Vorig jaar was het aantal 83. De toppositie van de voornaamste doodsoorzaak wordt al jarenlang geclaimd door hart- en vaatziekten.

Lindy Liauw-Kie-Fa, die medisch directeur is van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, heeft haar studie aan het Institute for Graduate Studies and Research Public Health Master Program, cum laude afgerond. Zij studeerde dinsdag af met een 9. Haar begeleiders waren Marthelise Eersel en Marten Schalkwijk.
Van het aantal verkeersongevallen tussen 2010 en 2011 heeft ongeveer 3% het niet gehaald. Het onderzoeksmethode die zij heeft toegepast is een secundaire analyse van reeds beschikbare data van enkele overheidsinstellingen zoals het Korps Politie Suriname en de Spoed Eisende Hulp van AZP.

Liauw-Kie-Fa stelt vast dat 48% van de ongevallen motorrijders is. 27% van hen zat in een auto. 32% van de aanrijdingen vindt plaats tussen auto’s en bromfietsen. De sterfte op 100.000 auto’s is gemiddeld 3 personen en bromfietsen is tussen de 7 en 8. De onderzoeker vindt dat de meeste aandacht moet gaan naar het dragen van een goede valhelm en verbetering in de wetshandhaving. Ook moet er een scheiding zijn tussen het langzaam en snel verkeer. Het invoeren van een bromfietsrijbewijs is ook een van de aspecten die zij mee heeft gegeven tijdens het afstuderen. Zij heeft vastgesteld dat in het weekend er meer verkeersincidenten plaatsvinden dan op een doordeweekse dag
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May