Jongerencongres: Tienerzwangerschappen grootste probleem
10 Apr 2013, 01:00
foto
Jongeren stemmen voor de aanbevelingen na twee dagen discussie in de Congreshal. (Foto: Raoul Lith)


Toename van tienerzwangerschappen is het grootste probleem in acht van de tien districten in het land. Dit is de voornaamste conclusie van het tweedaagse congres van het Nationaal Jeugdparlement (NJP).

De aanbevelingen van het congres met als thema ‘Jongeren inspraak het fundament voor een gezonde natie’, is dinsdag met algemene stemmen aangenomen. De jongeren van de tien districten in de leeftijdsklasse tussen 12-25 jaar hebben de belangrijkste problemen over de jeugd aangekaart. Het rapport met de bevindingen en oplossingsmodellen wordt na screening volgende week aan de minister van Sport en Jeugdzaken, Ismanto Atna aangeboden.

Prioriteiten
Naast tienerzwangerschappen is in vier van de districten het probleem van jeugdcriminaliteit ook een van zorgpunten. Hiernaast scoren onderwijs en zelfdoding ook hoog. De jongeren doen een verzoek aan de regering de oplossing voor de problemen op te nemen in de beleidsplannen van 2014. Deze problemen remmen de ontwikkeling en duurzame groei van de jeugd.
Darryl Boetoe, voorzitter van het Jeugdparlement, geeft aan dat de positie het instituut nog niet is wat het wezen moet. De organisatie werkt aan efficiëntie en strategie om zaken beter uitgevoerd te krijgen. In het afgelopen periode heeft het NJP bijgedragen aan de aanpak van onder andere de verhoging van algemene kinderbijslag, bijbouw van scholen, nieuwe schoolboeken en de komst van het ministerie van Sport en Jeugdzaken.

Het probleem dat er voorheen speelde, was dat er beleid werd gemaakt zonder inbreng van jongeren. Maar wat NJP nu probeert te doen is om een deel van de begroting gereserveerd te krijgen voor uitvoering van projecten. Boetoe geeft aan dat de jeugdparlementariërs per district de verantwoordelijkheid op zich moeten nemen. Ook moeten zij frequent in contact komen met de uitvoeringsorganen om voor oplossingen van problemen. Hij drukt de jongeren op het hart om niet alleen tijdens het congres bij elkaar te komen, maar om de gestelde doelen te realiseren.

Synesta Creton
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May