Vergadering assemblee onder druk bijna op tijd begonnen
08 Apr 2013, 11:40
foto
Beeld: www.dna.sr


De openbare vergadering van De Nationale Assemblee is voor de verandering vandaag bijna op tijd begonnen. Dit kon alleen gebeuren nadat afgelopen vrijdag voorzitter Jennifer Geerlings-Simons de leden onder druk heeft gezet. Zij kondigde aan dat laatkomers en moedwillige afwezigen extra media aandacht zullen krijgen. Hun namen zouden worden bekendgemaakt als te zijn de leden die ervoor zorgen dat de volksvertegenwoordiging niet kan vergaderen en daardoor zij hun parlementair werk niet naar behoren doen.

De vergadering was uitgeschreven voor half tien met als uitgangspunt om 10 uur te beginnen. Om precies 10 uur kwam Simons de zaal binnen en raadpleegde de presentielijst. Op dat moment bleek dat 25 personen de presentielijst hadden getekend. Om te kunnen vergaderen zijn er 26 leden nodig. “Ik ga de vergadering openen om aan te geven waarom we niet op tijd kunnen vergaderen”, kondigde Simons aan. Toen zij op het punt stond om door te geven dat de vergadering nog niet kon beginnen, kwam er nog een lid de zaal binnen die zijn handtekening plaatste. Op die manier, toen vijf minuten over tien, was er op het nippertje quorum om de vergadering aan te vangen.

Te weinig ministers
Simons noemde de namen van de aanwezige leden en gaf ook door wie met reden afwezig zijn of later de vergadering zullen bijwonen. Omdat er quorum was om de vergadering te beginnen, zag Simons ervan af de extra media aandacht in te lassen en de namen van de moedwillige laatkomers en afwezigen te noemen. Zij waarschuwde er echter dat zij onherroepelijk dit pressiemiddel zal toepassen wanneer zij niet op tijd over quorum beschikt.

De vergadering werd geopend maar echter weer geschorst, omdat dan van de zijde van de regering slechts minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, Michael Miskin van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu en Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken aanwezig waren. Moestadja zei verontschuldigend dat de regering zich ook had voorgenomen op tijd aanwezig te zijn, maar dat dit in de praktijk moeilijker leek uit te voeren. Hij beloofde meteen werk van te maken een grotere vertegenwoordiging van het regeerteam naar het parlement te laten komen.

Niet veel geholpen
Na een uur wachten besliste Simons dat er geen stuivertje verwisseling zal plaatsvinden. Slechts minister Ismanto Adna van Sport- en Jeugdzaken was er bijgekomen. Simons deed een beroep op Moestadja ervoor te zorgen dat ook de regering voortaan op tijd aanwezig is. Hij antwoordde het geprobeerd te hebben maar geen invloed heeft om ervoor te zorgen dat zijn collega’s daadwerkelijk aanwezig zijn. Hij heeft hetzelfde probleem als Simons om leden op tijd de vergadering te laten bezoeken

Behalve via radio Boskopu is de vergadering ook live te volgen via www.dna.sr.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May