Suriname-Nederland zetten rechterlijke samenwerking voort
06 Apr 2013, 05:00
foto
De Nederlandse rechter, Frederik van den Emster en waarnemend president van het Hof van Justitie, Cynthia Valstein-Montnor. (Foto: Juspol)


Het Hof van Justitie en de Raad van Rechtspraak van Nederland zetten hun samenwerking voort. Beide instituten werken sinds 3 oktober 2008 samen.

De lopende projecten worden voortgezet en worden er nieuwe elementen toegevoegd. Zo is er gedacht aan de verkorte opleiding voor rechters en het opnieuw aantrekken van schrijfjuristen voor drie jaar. Deze moeten de lokale schrijfjuristen opleiden die na hun scholing in Suriname zullen werken.

De voortzetting van de samenwerking is vastgelegd in ‘het Tweede Addendum’ die waarnemend hofpresident Cynthia Valstein-Montnor en de Nederlandse rechter Frederik van den Emster hebben getekend. De samenwerking is vervat in een programma ter modernisering en verbetering van de rechterlijke organisatie van Suriname. Het hof wil zich scharen achter Nederland en de Caribische regio waarbij wordt gestreefd naar onafhankelijke, competente, efficiënte en effectieve rechtspraak. Daartoe moet het hof zelfstandig zijn op zowel het personele als financiële vlak.

Achterstand weggewerkt
Het Surinaamse rechtssysteem is gebaseerd op het Nederlandse en is de officiële taal Nederlands. Het is daarom dat voor de opleiding van rechters, de Nederlandse opleiders de meest aangewezen partners zijn. Griffiers en administratieve medewerkers van het hof zullen ook stage kunnen lopen binnen deze samenwerkingsovereenkomst.

Binnen de eerste vijf jaren van samenwerking is het ICT-project ‘Zakenregistratie Civiele Zaken’ uitgevoerd. Er is daardoor een beter overzicht van het aantal zaken. Ook door technische bijstand van schrijfjuristen uit Nederland een “behoorlijke achterstand” bij zowel Civiele hoger beroep als Civiele Strafzaken weggewerkt. Zo zijn er 120 Civiele hoger beroepzaken uitgesproken en 40 strafzaken in hoger beroep afgewikkeld.

Volgend jaar zal de Rechterlijke Ambtenaren in Opleiding, acht rechters afleveren. Binnen de samenwerking moet eveneens een directeur Bedrijfsvoering worden aangetrokken. Deze functionaris moet de hofpresident bijstaan bij de bedrijfsvoering. Het project functiewaardering voor deze post ligt al bij het ministerie van Binnenlandse Zaken voor verdere uitvoering, schrijft het ministerie van Justitie en Politie in een verklaring.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May