DNA principieel tegen 12-urige werkdag goudsector
04 Apr 2013, 15:55
foto
Rosebel Gold Mines arbeiders moeten twee weken intern wonen en gaan een week naar huis.


De Nationale Assemblee is principieel tegen dat de twaalfurige werkdag geldt voor de goudsector. De werknemers van Iamgold/Rosebel Gold Mines (RGM) moeten nu twaalf uren per dag werken en dienen twee weken op de plant te wonen. Anderen die in het district Brokopondo wonen, zijn zestien uur bezig voor ze thuis zijn.

De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) bracht deze kwestie aan de orde. Hij werd door alle leden van het college ondersteund hierin. Er is al vaak kritiek hierop geleverd. Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) zei dat het op zijn plaats is om de ondersteuning te geven aan Parmessar. Ronny Asabina (fractievoorzitter BEP) wees op de lange uren die de werknemers die in Brokopondo wonen, moeten maken voor ze thuis zijn.

Geen exclusieve rechten
Ook het exclusiviteitsrecht voor de multinationals kan niet volgens het parlement. Indien Suriname ooit een ander deal sluit met een lagere percentage royalty's, wil Surgold dit ook met terugwerkende kracht terugdraaien. Surgold wil zelf de mogelijkheid hebben om werktijden te wijzigen. Dit kan niet goedgekeurd worden. De exclusieve rechten komen niet goed over bij De Nationale Assemblee.

Mahinder Rathipal (Nieuw Front/VHP) merkte op dat er tot nu toe werd gesteld 'take it or leave it'. Hij vroeg hoe het hiermee zit. Castelen ondersteunde zijn collega en vroeg of het onderhandelingsteam teruggestuurd wordt naar de onderhandelingstafel. Voorzitter Jennifer Geerlings-Simons wees er op dat de discussie in het college plaatsvindt. "Hier wordt de zaak uiteindelijk goedgekeurd. Wij zijn enthousiast om een deal te hebben. Het wordt hier bepaald of het goedgekeurd wordt of niet. Er moeten mogelijkheden zijn om op de deal in te gaan", stelde Simons.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May