Publiek wil show op AVD en politie orde
04 Apr 2013, 00:00
foto
Parbo Brass band met 'no smoking'. (Beeld: René Gompers)


"Show, show, show!" roept het publiek. De wandelgroepen doen hun uiterste best om te voldoen aan de eis van de toeschouwers. Af en toe komen de mensen de straat op en dansen met de wandelaars mee. De politie stuurt hen terug en is de orde snel weergekeerd. De eerste dag van de 49ste editie van de Avond Vierdaagse (AVD) is achter de rug.

Het thema is ‘een gezonde levensstijl voor altijd’ en de slogan is: ‘Smoko no, no, mi mati…a o broko yu’. Ruim 4500 personen nemen deel aan de wandelmars. Er wordt hard gewerkt om de orde te handhaven. Toch ziet een bromfietser kans om aan de Gemenelandsweg een deelnemer aan te rijden. De ambulance is ingeschakeld om het slachtoffer naar de Spoedeisende Hulp te vervoeren.

Politie zichtbaar aanwezig
Opvallend tussen de kleurige groepen wandelaars is de aanwezigheid van de politie. Op de motorfiets, op de fiets en te voet. Ook tussen het publiek zijn de politieagenten duidelijk herkenbaar aanwezig. Ruim twee honderd politieagenten zijn er alle vier dagen om de orde te handhaven. En ze hebben handenvol werk.

Tijdens de speeches wordt opgeroepen om alles 'netjes en gedisciplineerd' te houden. Minister van Justitie & Politie Edward Belfort gaat een stap verder met het oproepen van de automobilisten en bromfietsers om de veiligheid van de wandelaars te garanderen. Aan de wandelaars en toekijkend publiek verzoekt hij om geen vuil achter te laten. "Er wordt op u gelet", waarschuwt Belfort. De bewindsman loopt alle vier dagen mee.

Roepende in woestijn
Purcy Oliveira, voorzitter van BVSS vraagt voor de zoveelste keer de ministers van Volksgezondheid en van Sport & Jeugdzaken op om te werken aan meer wandelmogelijkheden. Intussen zwaaien in een jaar tijd twee nieuwe gezichten de scepter op deze ministeries. "Het wordt tijd dat we in Suriname gezonde en veilige wandelparken krijgen. We hebben grond genoeg." Oliveira maakt ook kenbaar dat er een platform moet komen vanwaaruit gewerkt moet worden aan het bevorderen van een gezonde levensstijl. "Nu heb je dat men ad hoc bezig is. Dat kan nooit leiden tot een goed resultaat!"

Op de eerste dag is gelopen over een afstand van 12 km. Op vrijdag wordt de grootse afstand afgelegd. Wandelaars uit binnen- en buitenland, individueel of in groepsverband, stil of luidruchtig, eenvoudig en kleurrijk uitgedost, zullen dan een traject van 20 km afleggen.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May