Brandweerkorps wil uitbreiding met 150 personen
03 Apr 2013, 20:00
foto


Het Korps Brandweer Suriname (KBS) wil de dienst uitbreiden met 150 nieuwe brandweerlieden. Dit streven moet over een jaar gehaald zijn, nadat de nieuwe lichting een training van negen maanden heeft gevolgd. De uitbreiding is voornamelijk bedoeld om nieuwe en bestaande brandweerkazernes in Paramaribo, maar vooral in het binnenland te bemannen.

De leiding van het korps heeft in de media een uitgebreide sollicitatieoproep geplaatst om jonge mannen en vrouwen van 18 tot en met 28 jaar te interesseren voor een carrière bij de brandweer. De instap is een lagere technische school of een mulodiploma. Volgens plaatsvervangend brandweercommandant Radjen Jakhari, zal de gehanteerde toelatingsprocedure “streng zijn, maar met redelijke eisen.” De oproep geldt voor de districten Nickerie, Marowijne, Brokopondo, Saramacca en Commewijne.

Nieuwe kazernes
Jakhari zegt aan Starnieuws dat er plannen zijn landelijk nog enkele kazernes bij te bouwen. Hoeveel nieuwe kazernes bijkomen is afhankelijk van de verdere planning en de behoefte die nu bestaat. “Niet in alle gevallen kan voor een kazerne worden gekozen. In sommige gevallen moet gekozen worden voor meer brandpreventie. Mensen krijgen ook het advies hun pand te verzekeren”, zegt Jakhari.

De nieuwe kazerne op Kwatta is al opgeleverd en moet bemand worden. Nu wordt de laatste hand gelegd aan de kazerne te Jarikaba. Ook op Moengo komt er een post, terwijl die te Tijgerkreek, waarvan de bouw was stopgezet, zal worden afgebouwd. Binnen het korps en de regering wordt gesproken over nieuwe kazernes te Stolkersijver in Commewijne, te Waterloo in Nickerie en in Brokopondo. Nabij Wageningen in de buurt van SML, wordt ook een kazerne afgebouwd.

Aanschaf middelen
Het KBS heeft landelijk 13 kazernes, verdeeld over acht districten; Paramaribo heeft er vier. Het bepalen waar een kazerne komt is volgens Jakhari afhankelijk van verschillende criteria, zoals de frequentie waarmee branden op jaarbasis voorkomen in een bepaalde omgeving, de bereikbaarheid voor de brandweer, uitgaande van een aankomsttijd van maximaal acht minuten en de risico’s die zich bij brand kunnen voordoen.

Brandweermateriaal, zoals blusvoertuigen en autoladders, wordt op de begroting van het korps geplaatst. Jakhari zegt dat de aanschaf van materiaal alleen geschiedt na een openbare aanbesteding. In gevallen waarin de begroting niet voorziet, moet een suppletoire begroting bij het ministerie van Justitie en Politie worden ingediend. De dienst heeft intussen al een hoogwerker en een blusvoertuig dat kortgeleden is aangeschaft, moet nog door de leverancier worden aangeleverd, zegt Jakhari.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May