Moederbond is wachten beu
31 Mar 2013, 08:00
foto


De kwestie van de Penitentiaire Ambtenaren duurt de vakcentrale AVVS ‘De Moederbond’ te lang. Het terugdraaien van de buitenfunctiestelling van Gustaaf Gallant, voorzitter van de Bond van Penitentiaire Ambtenaren in Suriname (BPAS) is slechts een druppel op de hete plaat.

Voor Moederbondsvoorzitter Errol Snijders waar de BPAS bij is aangesloten, duurt het conflict bij de PA nu al te lang. “We kunnen niet ten eeuwige dagen wachten,” zegt hij aan Starnieuws. “De komende week moeten we zaken concreter doen, we moeten meer druk uitoefenen zodat er meer tijd wordt gemaakt voor dit probleem.”

De buitenfunctiestelling van Gallant was volgens Snijders het gevolg van de oplopende spanningen binnen korps PA. Al jaren praat de bond over ordening binnen het korps, maar wordt er niets aan gedaan. Zo zijn er benoemingen geweest, die niet op hun plaats zijn. Een heet hangijzer is nu de mutaties van bijkans 81 penitentiaire ambtenaren, waaronder de bestuursleden van de bond en de shopstewards.

'Puppet on a string'
Per 1 maart heeft minister Edward Belfort van Justitie en Politie deze groep ambtenaren gemuteerd. De gemuteerde bestuursleden en shopstewards melden zich sindsdien aan bij de vakcentrale. Volgens Snijders leeft minister Belfort buiten de realiteit, “hij lijkt wel een puppet on a string.” Tegelijkertijd stelt de voorman van ‘De Moederbond’ dat hij de regering de gelegenheid wil geven om een oplossing te zoeken. Eddy Jozefzoon is als bemiddelaar aangesteld in deze kwestie.

In de komende week moeten zaken voor Snijders al veel duidelijker worden. Hij zal dat gaan eisen. “Ik zeg niet veel en zal het moeten bespreken met Jozefzoon.” Tijdens een ontmoeting tussen de vakbeweging en minister Belfort in februari hadden partijen enigszins het pad vereffend voor verdere onderhandelingen. Kort na het gesprek kwam de mutatie, wat als rancune van de kant van de bewindsman wordt gezien.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May