Suriname structureel bezig met bestrijding drugscriminaliteit
30 Mar 2013, 00:00
foto


“Suriname is net als veel landen op de wereld inderdaad, onder andere, door de geografische ligging een target voor doorvoer van drugs, die voornamelijk verbouwd worden in het Andesgebied in Zuid-Amerika. Als we kijken naar de transnationale criminaliteit, in het bijzonder de drugshandel, kunnen we stellen dat we een vrij goede greep hierop hebben. Er zijn veel maatregelen getroffen om de drugshandel aan te pakken. Binnenkort is de kustwacht ook volledig operationeel”.

Dit zegt de directeur Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer, aan Starnieuws in een reactie op het onlangs verschenen rapport van de Verenigde Staten van Amerika (VSA) over Internationale Narcotica Controle Strategie 2013. De veiligheidsadviseur van president Desi Bouterse hoopt dat mensen het volledige rapport lezen, want ook de Amerikanen erkennen dat er veel is gedaan om de drugshandel aan te pakken. “Het rapport is echt niet zo negatief als vooral buitenlandse media ervan maken. Maar de focus is alleen op een onderdeel van het rapport dat ongeveer acht regels bevat over corruptie.”

Geen cultuur
In het rapport stellen de Amerikanen dat Suriname een doorvoerhaven is voor Zuid-Amerikaanse cocaïne naar Europa, Afrika en, in mindere mate, de VSA. De zwakke grenscontroles, de uitgestrekte bossen, de ontoereikende infrastructuur maken inspanningen voor drugsbestrijding moeilijk. Mensenhandelaars, drugstransporten over land, water en lucht ondervinden onvoldoende weerstand. Er is weinig bewijs van de productie van drugs in Suriname, hoewel het Korps Politie Suriname gemeld heeft dat er toename is van de teelt van marihuana. In het rapport wordt melding gemaakt van corruptie binnen het overheidsapparaat. Ook wordt opgemerkt dat Bouterse en Ronnie Brunswijk in Nederland in aparte zaken veroordeeld zijn voor drugshandel. Linscheer merkt ook op dat Bouterse van meet af aan ontkend heeft dat hij betrokken is bij drugshandel. “Over de veroordeling in Nederland is het laatste woord nog niet gezegd”, stelt hij maar wil in dit stadium niet nader op deze kwestie ingaan.

Linscheer zegt dat criminele organisaties altijd proberen om ambtenaren belast met drugsbestrijding, zoals politie, douane, militairen te rekruteren voor hand- en spandiensten en niet altijd zonder succes. “Maar gelukkig is dit geen cultuur in Suriname en is het de afgelopen jaren sporadisch geweest.” Ook functionarissen binnen de rechterlijke macht zijn niet betrokken bij criminele organisaties, wat in verscheidene Latijns-Amerikaanse landen en zelfs in Europa wel het geval is, stelt de directeur Nationale Veiligheid. “Juist omdat we uitgestrekte grenzen hebben, weinig infrastructuur naar het binnenland, minder geavanceerde materiële en logistieke mogelijkheden hebben dan de grote, ontwikkelde landen, zullen wij onze strategie moeten aanpassen aan wat haalbaar is. Dat is het ontmantelen van de logistieke infrastructuur van de georganiseerde misdaad, de drugscriminelen. En daar hebben wij een solide basis voor gelegd”.

Inspanningen
Het rapport erkent dat er diverse inspanningen zijn gepleegd in de afgelopen periode om de drugshandel serieus aan te pakken. Hiertoe zijn vier wetten, die ook met het witwassen van crimineel geld te maken hebben, aangenomen. Linscheer brengt in herinnering dat diverse maatregelen genomen zijn om de internationale drugshandel te bestrijden. “Er is een ‘border management systeem’ ingesteld. We hebben de veiligheid op de Johan Pengel Luchthaven zwaar opgevoerd en met succes. Dat geven de Nederlanders zelfs toe".

Linscheer geeft aan dat intussen ook het 'container controle programma' in uitvoering is. Op defensiegebied worden de Luchtmacht en de Marine versterkt met materieel en manschappen. "Al deze operaties kosten veel geld. Wij willen ook een radarsysteem om alle bewegingen op zee te kunnen monitoren. Wij kennen onze verantwoordelijkheden en weten wat wij ons kunnen permitteren. Op basis daarvan worden er prioriteiten gesteld en wij maken langzaam maar zeker belangrijke stappen voorwaarts”, zegt de veiligheidstopman. Hij wijst ook op de intensieve samenwerking die er is met diverse landen en organisaties. Er is een bilaterale samenwerking met de Fransen, de Guyanezen, de VSA, Colombia en Nederland, maar vliegtuigen, schepen en andere dure materiële zaken moet het land zelf aanschaffen uit ‘s lands begroting. "En wij plegen deze inspanningen omdat we dat in het bijzonder verplicht zijn aan ons volk en de internationale gemeenschap. Veiligheid en goede gezondheid zijn voorwaarden voor duurzame ontwikkeling."

U kunt het rapport '2013 International Narcotics Control Strategy Report' over Suriname hier downloaden.
pdf-icon.gif Rapport_VSA.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May