Koloniaal denken heeft te maken met tekort docenten ADEK
28 Mar 2013, 12:00
foto


(Ingezonden)

Ik ben zeer dankbaar dat ik via Starnieuws datgene kan zeggen wat mij na aan het hart ligt.
Dit is mijn eigen persoonlijke ervaring:
I k ben van POPKI DYARI (Zwartenhovenbrugstraat) en heb na de Kweekschool zes jaar les gegeven op de Tammengaschool en de A.C. Calor MULO.
Na vertrek naar Nederland heb ik in 1974 de studie psychologie afgerond en ben met vrouw en kinderen naar Suriname gegaan en gesolliciteerd bij het MINOV als docent psychologie op de Kweekschool. Wie schetst mijn verbazing toen de toenmalige minister Hr. P. Radhakishun mij mededeelde dat ik eerst een Nederlandse akte van lesgeven moest halen en dan terugkomen.
Wat een kleinering voor iemand die zes jaar lang les in eigen land had gegeven. Ik was VHP er en hij was van de Actiegroep en ik denk dat dat hiermee te maken heeft gehad.
Daarna heb ik formeel en informeel gesolliciteerd als docent bij ADEK. Via Hr.Lallmohamed heb ik mijn c.v. afgegeven bij de ADEK (Mevr. Silos) maar tot de dag van vandaag heb ik nooit een reactie hierop gehad.

Mijn vraag was alleen een ticket en verblijf in Suriname. Geen salaris. Maar geen reactie.
Bij een bezoek aan Suriname heb ik dat op de radio uitgebreid besproken. Ik ben niet verder gekomen dan het houden van een lezing in Gebouw Unique via Hr. Krishnadath.
Ik ben intussen na mijn promotie een van de grondslagleggers geweest voor de interculturele psychologie in Nederland en heb daarvoor de SINDBAD award gekregen.
Ik bleef solliciteren. Wat ik merkte, was het blijven aantrekken van Hollandse psychologen naar Suriname.
Is dit geen voorbeeld van wat Sandew Hira koloniaal denken noemt of Fanon: Black Skin White Mask.
Ik heb in Nederland via Hr. R. Jadnanansingh (collega psycholoog) de Hr. Badloe benaderd voor een afspraak als voorzitter van de sector. Hij beloofde mij te bellen. Hij heeft hier een aantal Hollandse psychologen aangetrokken en mij nooit teruggebeld.
Waar klagen wij dan over als je je eigen mensen niet waardeert?
Niemand kan mij verwijten dat ik geen moeite heb gedaan terug te keren maar kennelijk gaan kolonialen voor landskinderen.
Ik wil geen martelaar zijn maar op zijn minst laat je landskinderen voorgaan die dezelfde capaciteiten hebben
Ik hoop dat de voorzitter van Adek ook hierover nadenkt. Er is een bron aan psychologen. Als gepensioneerde is het voor mij te laat.
De kans die we nu krijgen van de voorzitter van het universiteitsbestuur zou ik met beide handen aangrijpen om na je psychologie studie te gaan proberen in Suriname.
Mij is het niet gelukt en een knieval doen is niet mijn stijl
Ik hoop dat de oproep van de voorzitter gehoor zal krijgen.

Dr. G. Mungra
GZ Psycholoog
Registerpsycholoog NIP
BIG Registratie
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May