Na het gooien van as begint het Holi-feest
27 Mar 2013, 12:25
foto
De bestuursleden van Sri Sanatan Dharm Paramaribo-noord Mandir Blauwgrond, gooien met de as die overgebleven is van de holikaverbranding. (Foto: Edward Troon)


Nadat alle kwaad tot as is gereduceerd, wordt deze besprenkeld met een mengsel van melk, een beetje honing en bloemen. Hierdoor wordt de spirituele betekenis en kracht van de as versterkt. De aanwezigen krijgen een asafdruk op het voorhoofd en wensen elkaar een shubh Holi toe. Daarna wordt de as in de lucht gegooid.

Pandit Nanoe Tewarie, van de mandir te Blauwgrond, legt aan Starnieuws de traditie van het gooien met as uit: “Het in de lucht gooien van de as is om de buurt te laten merken dat nu pas Phagwa begint. Dan mogen de mensen officieel elkaar besprenkelen. Ooit was deze streek een dorp en heette ‘Blauwgron’. De mensen keken uit naar die dag en naar de tijd om te zien of de as was gestrooid.”

Tewarie benadrukt dat veel mensen ook ‘modern’ denken. “Phagwa is een nationale feestdag en men is niet meer afhankelijk van het zien strooien van de as, om met het feesten te beginnen. De feestviering begint nu zelfs vóór het verbranden van de holika en de phagwaviering heeft een carnavalachtige structuur gekregen om het voor eenieder acceptabel te maken. De traditie van het in de lucht gooien van de as is wel gebleven. Over 15 dagen vanaf nu begint op 11 april het Hindu nieuwjaar, met Navratri.”

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May