Zeerovers hangt acht jaar celstraf boven het hoofd
26 Mar 2013, 01:05
foto


Owen C. en Imraj S. die verdacht worden van zeepiraterij in februari 2012, riskeren een strafeis van acht jaar met aftrek van de tijd in voorarrest. Hoofdofficier Carmen Rasam stelt dat bij de gewapende roofovervallen schoten zijn gelost, slachtoffers zijn verwond en mishandeld, goederen zijn gestolen en dat mensen nog vermist worden.

Rasam merkt op dat de verdachten vier vissers in het water hadden gesmeten uit hun boot. “Gelukkig konden deze wel zwemmen en konden zij de oever bereiken. Maar, ik heb een case waarbij de persoon helemaal niet kon zwemmen en waar het wel anders is afgelopen. Zeeroof is een zeer ernstige zaak”, betoogde Rasam maandag tijdens de strafzitting.

Behoorlijk tekeer gegaan
De werkgever van de Guyanezen Owen C. en Imraj S. heeft verklaard dat zijn broer belast was met de werkzaamheden aan de boot. Hij meldde hem dat de boot problemen had en betrokken was bij een zeeroof. “De arbeiders gingen met een buitenboordmotor weg en kwamen met vier vissers terug”, zei de werkgever. De boot genaamd Warshini 1 was ook gebruikt om andere vissers te beroven van hun vangst, visnetten, goederen en de buitenboordmotor.

Owen C. had eerder bij de politie verklaard hoe de berovingen gepleegd zijn. Op de zitting verdraaide hij het verhaal. “Wij hebben uitgelegd hoe wij beroofd zijn”, beweerde hij. Op weg naar Frans-Guyana hebben beide verdachten besloten om een andere boot van visnetten te beroven om zo meer vis te hebben. Daarna zijn zij zelf beroofd, is in het procesverbaal opgenomen. Toen kwamen Owen C. en Imraj S. tot het besluit om ook andere vissers op de terugweg te beroven. In die periode zijn vier vissersboten beroofd. Ook heeft een getuige gezien dat Imraj S. de vier buitenboordmotoren overplaatste in een andere boot. Deze zijn uiteindelijk in een container aangetroffen. Daarnaast was een van de boten ook vernield. Op 29 april zal er vonnis geveld worden in deze berovingszaak.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May