Haïti zal seizoenarbeiders voor landbouw inzetten
25 Mar 2013, 16:00
foto
De presidentiële delegatie uit Haïti is gebracht en opgehaald met een gehuurd vliegtuig.


Suriname en Haïti hebben een intentieverklaring getekend op verschillende gebieden. De agrarische sector neemt hierin een belangrijke positie in. De presidenten Desi Bouterse en Michel Martelly zijn bijzonder enthousiast over de resultaten die geboekt zijn. De landen kunnen volgens hen veel voor elkaar betekenen. Zo kunnen seizoenarbeiders aangetrokken worden die in de landbouw kunnen worden ingezet. Haïti heeft een werkloosheid van 70%.


Martelly vraagt alle Caricomlanden om te investeren in zijn land. Daar zijn veel arbeidskrachten die ingezet kunnen worden. Ondernemers kunnen hun winst maken en ook Haïti wordt er beter van. Suriname kan rijst exporteren naar de bevriende natie met een inwonersaantal van ruim tien miljoen.

Veel voor elkaar betekenen
Een gezamenlijke technische commissie zal worden benoemd voor de agrarische sector. Suriname zal Haïti helpen om een rijstverwerkingsbedrijf op te zetten. Haïtianen zullen hier komen om zich te oriënteren in het rijstverwerkingsproces. Martelly en Bouterse merkten tijdens een persconferentie vandaag op Zanderij op dat de mogelijkheden die beide landen hebben kunnen worden gebruikt voor wederzijds voordeel.

"Wij hebben drie dagen lang veel met elkaar gesproken en er zijn ideeënbotsingen geweest. Wij hebben hier veel uit geleerd", deelde president Bouterse mee. Zijn ambtgenoot is zelfs een dagje langer gebleven om zaken verder met elkaar door te praten. "Wat we besproken hebben is kort samengevat in de intentieverklaring", legde Bouterse uit. Binnen een maand moeten de afspraken verder worden uitgewerkt, waardoor een memorandum of understanding getekend kan worden. Martelly is vol lof over de gastvrijheid die hij heeft ervaren. Hij heeft een grote vriend in Suriname gevonden en is daar heel dankbaar voor.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May