Musharraf tart doodsbedreigingen
24 Mar 2013, 18:00
foto
Ex-president Pervez Musharraf (Beeld: BBC)


De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf is terug in Pakistan, ondanks doodsbedreigingen. Hij heeft zijn zelfgekozen ballingschap van vier jaar beëindigd. Musharraf is van plan zijn partij te leiden bij de verkiezingen in mei.

Zwaar bewapende commando’s hebben de ex-president onthaald na dat zijn vliegtuig uit Dubai op de luchthaven in Karachi landde. Een massabijeenkomst in de stad is geannuleerd.

Ondertussen zijn 17 soldaten gedood in de nacht gedood bij een zelfmoordaanslag in het noordwesten van Pakistan. Ze zijn aangevallen op een controlepost in de tribale regio Noord-Waziristan, dichtbij de Afghaanse grens en een bekende bolwerk van de Taliban en aan al-Qaeda-gerelateerde militanten.

Op borgtocht
In een video-opname bedreigt de Taliban Musharraf met sluipschutters en zelfmoordaanslagen. Hij kijkt aan tegen tal van aanklachten van samenzwering tot moord. De Pakistaanse autoriteiten verleenden hem vrijdag echter bescherming op borgtocht in een aantal opmerkelijke kwesties, waardoor hij gevrijwaard is van onmiddellijke arrestatie bij aankomst in Pakistan.

Eén van de beschuldigingen is dat hij onvoldoende bescherming heeft geboden aan oppositieleidster Benazir Bhutto na haar terugkeer uit ballingschap in 2007. Haar aankomst in Karachi op 19 oktober ging gepaard met twee dodelijke explosies, waarbij zo’n 140 doden vielen. Ze werd in december van hetzelfde jaar vermoord tijden een bijeenkomst in Rawalpindi.

De 69-jarige Musharraf heeft in Londen en Dubai gewoond sinds hij vijf jaar geleden is afgetreden. De voormalige militaire leider verliet Pakistan in 2009. Hij heeft in het verleden meerdere keren beloofd terug te keren, maar die eerdere pogingen leden schipbreuk.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May