NTP: stoppen van tbc is gedeelde verantwoordelijkheid
23 Mar 2013, 05:00
foto
(bron NTP)


Het thema van Wereld Tuberculose Dag op 24 maart is dit jaar ‘Stop TB in my lifetime – a shared responsibility’. Op deze dag wordt stilgestaan bij de impact die tuberculose op de wereld heeft. Vele mensen sterven nog steeds aan deze voorkombare en goed te genezen ziekte.

In Suriname is Het Nationaal Tuberculose Programma (NTP), een afdeling van het BOG, de organisatie die zich inzet om TBC (tuberculose) terug te dringen. Het NTP wijst er in een bericht op dat een ieder zijn verantwoordelijkheid op zich moet nemen. Een ieder dient vanuit zijn of haar positie een bijdrage te leveren aan het succesvol terugdringen van deze ziekte, hierbij wordt onder meer gedacht aan beleidsmakers, leerkrachten, ondernemers en buurtorganisaties.

Decentralisatie
De zorg en behandeling van TBC in Suriname verloopt nog beter door de uitbreiding van de dienstverlening centra. Patiënten kunnen zich behalve bij het NTP en de longarts ook laten onderzoeken bij RGD klinieken te Lelydorp, Derde Rijweg en Geyersvlijt. In de districten is onderzoek op TBC bij de respectieve RGD en Medische Zending poliklinieken mogelijk.

Het voordeel van decentralisatie is dat meer mensen zich aanmelden voor een onderzoek. Dit is geheel in lijn met de doelstellingen van het NTP om TBC vroegtijdig te ontdekken, een genezingspercentage van 85% bij sputum positieve TBC gevallen te bereiken en te zorgen voor kwalitatief hoogwaardig onderzoek en behandeling voor TBC en TBC/HIV

Het NTP zegt niet ontevreden te zijn over het aantal aanmeldingen voor onderzoek. In 2012 is er een toename waargenomen van het aantal mensen dat zich heeft aangemeld voor onderzoek. In het laatste kwartaal van 2011 hebben 347mensen zich aangemeld terwijl er in 2012 gemiddeld 431 mensen per kwartaal langskwamen voor onderzoek, een toename van 84 personen per kwartaal. Dit is een toename van 24%. Deze toename is mede het gevolg van de intensieve A-wapens Campagne.

Een overzicht het aantal TBC gevallen in de afgelopen jaren, laat een lichte stijging zien in 2012 ten opzichte van 2011. Deze stijging heeft waarschijnlijk te maken met het actievere opsporingsbeleid van het NTP in deze periode.

Vergroten bewustzijn
Het NTP geeft aan het afgelopen jaar intensief gewerkt te hebben aan het vergroten van het bewustzijn over tuberculose. Naast algemene voorlichting aan het grotere publiek door middel van educatief voorlichtingsmateriaal, zijn er trainingen verzorgd voor de artsen en verpleegkundigen van de Regionale Gezondheids Dienst en de Medische Zending.

In het binnenland, op scholen en in penitentiaire inrichtingen is voorlichting gegeven over tuberculose, de klachten en verschijnselen waarop men moet letten en hoe de behandeling zal geschieden. Er is begrijpelijk voorlichtingsmateriaal ontwikkeld in diverse talen en gedistribueerd via de verschillende klinieken.

Betere resultaten
Sinds de uitvoering van het tuberculoseproject, dat gefinancierd is door middelen beschikbaar gesteld door ‘The Global Fund To fight Aids, Tuberculosis and Malaria’, heeft het NTP betere resultaten geboekt. Gegevens over tuberculose worden beter verzameld en vastgelegd, waardoor het sneller en makkelijker is om te evalueren en het beleid daarop af te stemmen.

Het team van het NTP is beter uitgerust en kan sneller inspelen op verschillende situaties. Met behulp van de DOT-Supporters, zgn. buddy's worden de patiënten nauwer vervolgd waardoor de zorg verbeterd is. Het aantal mensen dat de behandeling onderbreken is minder geworden, wat bijdraagt aan een verhoogd genezingspercentage. Vroegtijdige ontdekking verhoogt de genezingskans, besluit het NTP.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May