Guyana en Haïti tekenen intentieverklaring voedselveiligheid
22 Mar 2013, 08:15
foto
President Michel Martelly (links) en Caricom-secretaris-generaal Irwin LaRocque tijdens de persconferentie gisteren in Georgetown. (Foto: Kaieteur News)


De staatshoofden van Guyana en Haïti hebben gisteren een intentieverklaring ondertekend die de weg vrijmaakt voor de Haïtiaanse voedselveiligheid en de traceerbaarheid daarvan.

President Michel Martelly en zijn Guyanese ambtgenoot Donald Ramotar hebben gisteren in Georgetown gesprekken gevoerd, waarna het akkoord is ondertekend. De Haïtiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Pierre Richard Casimir en de Guyanese Carolyn Rodrigues-Birkett tekenden het document voor hun respectieve landen.

Tijdens een persconferentie als afsluiting van zijn tweedaags bezoek aan het Caricom Secretariaat, zei Martelly dat er ook gesproken is over de veiligheid, het hervormingsproces in Caricom, de voorbereiding van een centraal transportbeleid en de lancering van de goedgekeurde Caricom Aid for Trade-strategie.
"We hebben ook gesproken over hoe verder te gaan met een gericht hulpprogramma dat ertoe moeten leiden dat Haïti volledig deelneemt aan de Caricom,” zei Martelly.

Volledig deelnemen
Er is afgesproken dat een team van het Caricom Secretariaat onder leiding van secretaris-generaal Irwin LaRocque Haïti zal bezoeken om een uitgebreid verslag te doen van de activiteiten van de Caricom en “hoe deze Haïti direct kan helpen.” Bij de geplande gesprekken zullen de regering van Haïti, ministers en andere ambtenaren alsook de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld worden betrokken, zei Martelly.

De discussies zullen zich richten op specifieke dingen die Haïti moet doen om volledig deel te nemen en te profiteren van de Caricom Single Market en Economy. Martelly onthulde dat op het gebied van gezondheid, Haïti een integraal onderdeel is van de regionale initiatieven zoals het Pan Caribbean Partnership tegen HIV / AIDS (PANCAP) en zeer binnenkort "zullen we samen met de nieuw opgerichte Caribische Public Health Agency ( CARPHA), samenwerken op andere gebieden die van specifiek belang zijn voor Haïti. "

Het is de eerste keer dat president Martelly Guyana bezoekt, sinds hij het voorzitterschap van de Caricom op 1 januari 2013 overnam. Haïti is tot 30 juni Caricom-voorzitter. Het Haïtiaanse staatshoofd komt vanmorgen naar Suriname voor een officieel bezoek van twee dagen. Hij vertrekt zondag weer naar zijn land.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May