Bij workshop waterbeheer: Iedereen heeft recht op water!
22 Mar 2013, 01:00
foto
Deelnemers aan de workshop over waterbeheer, tijdens een presentatie.


De tweedaagse workshop die deze week te Suralco Paranam PCC is gehouden door de Water Steering Commissie, is gisteren afgesloten. De workshop moest onder meer elementen aandragen voor een Nationaal Roadmap voor Waterbeheer in Suriname en volgens minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), is dit doel bereikt. “Wij staan als Suriname aan het begin van een compleet nieuwe ontwikkeling. Dat is wat mij goed doet", zei hij bij de afsluiting van de bijeenkomst.

Discussies over het opzetten van een coördinerend lichaam maakte echter ook duidelijk dat er nog veel onderzoek gedaan moet worden om een integraal beleid te kunnen ondersteunen. De presentatoren zijn op basis van hun eigen kennis en deskundigheid ingegaan op integraal waterbeheer, de beschikbare waterbronnen en het belang daarvan, de effecten van klimaatverandering op water, waterwetgeving en watergerelateerde projecten, zegt de voorlichting van NH.

Stellingen voor roadmap
Verschillende deskundigen op het gebied van water, studenten van de Anton de Kom Universiteit, Suralco L.L.C., Waterinstituut, PAHO, Waterforum, Peace Corps, N.V. Grassalco, Fernandes, Surinaamsche Waterleiding Maatschappij N.V. en de Dienst Watervoorziening van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en beleidsmedewerkers van de ministerie belast met watergerelateerde aangelegenheden, hebben hun bijdrage geleverd.

Op de eerste dag hebben de deelnemers stellingen ontwikkeld voor de roadmap. Zo werd aangehaald dat er afstemming moet zijn van de water- en milieu (gerelateerde) wetten. De relatie tussen politiek en water, en de huidige situatie van de waterbronnen in Suriname kwam aan de orde. Er zijn talrijke voorbeelden aangehaald van vrouwen in het binnenland die afhankelijk zijn van water uit de rivieren, kreken alsook regenwater voor de huishouding. Sterk werd belicht dat bij waterbeheer de focus gelegd moet worden op het gezin.

Op de tweede dag zijn de stellingen gegroepeerd en elementen voor het beleidskader ontwikkeld. Het uitgangspunt van de roadmap richt zich op de stelling ontwikkeld door de participanten: ‘Water is essentieel voor het leven op aarde, een ieder heeft recht op water.’
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May