Weinig animo politiemannen voor Justitiële Dienst
20 Mar 2013, 07:00
foto


Binnen de gelederen van het Korps Politie Suriname (KPS) is tumult ontstaan. Ruim veertig politiefunctionarissen van de Gewestendienst worden gemuteerd naar de Justitiële Dienst. Veel van de politieagenten die op de mutatielijst staan, zijn alles behalve gelukkig met de wending in hun carrière. Behalve dat ze achteruit gaan in salaris, hebben velen geen belangstelling voor de anti-Narcotica en inlichtingendienst.

Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie zegt aan Starnieuws dat reeds geruime tijd de mutaties naar de Justitiële Dienst worden voorbereid. Binnen een jaar zijn drie honderd nieuwe politieambtenaren aangetrokken. Bij de Justitiële Dienst heeft de uitbreiding niet plaatsgevonden omdat het selectieproces daar ietwat langer duurt en de medewerkers speciale opleidingen moeten hebben genoten, zegt de politietopman. Hij noemt onder andere de Recherche Opleiding Suriname.

Versterking nodig
Ook de afdelingen van de Justitiële Dienst waar onder het Bestrijding Internationale Drugshandel team (BID-team), Financieel Onderzoeks Team, Fraude, mensenhandel (TIP), Jeugdzaken, Forensische Opsporing, Recherche Nieuwe Haven en Geyersvlijt hebben personeel nodig. Nu worden deze mutaties uitgevoerd.

“Bij dit proces is over het algemeen geenszins sprake van gezinsontwrichtring omdat geen verhuizingen plaatsvinden. Ik kan mij voorstellen dat sommige mensen ontevreden worden omdat ze bij de Justitiële Dienst geen standplaats- en huishuurtoelage zullen krijgen (ruim SRD 350 minder inkomen dus). Zij zullen echter wel voor een recherchetoelage in aanmerking komen. Overigens zijn mutaties bij het KPS al sinds mensenheugenis een normale zaak. De politieambtenaar wordt voor meerdere functies opgeleid, aangesteld en ingezet. Bij beoordelingen en bevorderingen weegt dit aspect ook mee”, legt de korpschef uit.

Mutaties horen erbij
De leiding van het KPS houdt serieus rekening met bezwaren van medewerkers tegen mutaties en ziet soms zelfs af van hiervan of stelt ze uit, zegt Tjin Liep Shie. Uiteindelijk is de leiding van het KPS wel verplicht om te zorgen voor voldoende personeel bij de Justitiële Dienst, zodat ook de zware en georganiseerde criminaliteit beter bestreden kan worden.

“De aangewezen medewerkers zijn conform de dienstvoorschriften uiteindelijk verplicht uitvoering te geven aan de mutatieopdrachten. Er zullen altijd enkelen zijn die aanvankelijk met tegenzin de opdracht uitvoeren, echter vinden ze al gauw hun draai op de nieuwe werkplekken. Mutaties zijn een integraal deel van het personeelsbeleid”, stelt de politiechef in ferme bewoordingen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May