President Bouterse geeft voorproefje van Carifesta
15 Mar 2013, 00:00
foto
President Desi Bouterse laat zien dat hij aardig kan meegaan op de dansvloer. (Beeld: René Gompers)


"Hiep, hiep, hieeep!" De sfeer zit er goed in. President Desi Bouterse danst met verschillende culturele groepen mee. Samboera, salsa, aleke en bigi poku. Jong en oud gooiden de benen los in Fort Zeelandia waar een 'cultureel pad' is aangelegd. De ministers, directeuren van Cultuur van Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied en andere genodigden kregen donderdagavond een voorproefje van wat er allemaal te gebeuren staat in augustus tijdens de elfde editie van Carifesta. De launch is verricht door de president.

Het is de tweede keer dat Carifesta in Suriname wordt gehouden. Het mega-festival wordt grootser aangepakt deze keer. Bouterse nodigde alle landen van de Celac uit om te participeren tijdens Carifesta. Ook de landen in diaspora zullen meedoen aan het festival, deelde Bouterse mee. Hij noemde Afrika, Azië en Europa. "De landen die lid zijn van Celac zullen door hun bijdragen de droom van Simon Bolivar om Zuid-Amerika te verenigen, helpen waarmaken." De president memoreerde de onlangs overleden staatshoofd van Venezuela, Hugo Chávez. Er werd een minuut stilte in acht genomen.

Hilary Brown van het Caricom secretariaat en minister Shirley Sitaldin van Onderwijs en Volksontwikkeling wezen op het belang van cultuur voor duurzame ontwikkeling en groei. Zij benadrukten de eenheid die via cultuur gedemonstreerd wordt. Brown prees het werk dat onder leiding van Ivan Graanoogst, voorzitter van het organiserend comité, wordt gedaan. Door het Caricom-secretariaat wordt alle support gegeven. Brown stelde Suriname als voorbeeld van integratie in het Caribisch Gebied. De binnen- en buitenlandse gasten kregen een glimp van Carifesta die van 16 t/m 25 augustus wordt gehouden in Paramaribo.
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May