Centrale Bank: Geen reden voor paniek valutamarkt
14 Mar 2013, 21:45
foto
De ontwikkelingen van de euro/US-dollar wisselkoers. (Grafiek: CBvS)


De vraag naar de US-dollar is de afgelopen dagen groter dan het aanbod. Op de valutamarkt is dat te merken aan de stijging van de prijs van zowel de US-dollar als de euro. Bij de cambio's wordt de US-dollar verkocht voor SRD 3,37 en de euro voor SRD 4,39.

Buiten het officiële circuit wordt de euro opgekocht tussen de SRD 4,25 en SRD 4,30. De Centrale Bank-koers voor de euro is SRD 4,19 voor de aankoop en SRD 4,34 voor de verkoop. Voor de US-dollar is dat SRD 3,30 voor de aankoop en SRD 3,35 voor de verkoop.

De bewegingen op de valutamarkt wijt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) toe aan ontwikkelingen binnen de internationale financiële markten. De moederbank verzekert dat de “robuuste deviezen reserves van het land, elke reden tot ongerustheid wegnemen.” Ze garandeert ook dat de aanvragen van alle banken te allen tijde zijn verzekerd.

Remie Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, onderkent dat er minder US-dollars worden aangeboden. De vraag is groter, waardoor de cambio’s ook boven de richtprijs van de Centrale Bank gaan. Bhailal zegt aan Starnieuws dat lokaal wij minder vat hebben op de internationale bewegingen van de euro. Bij de US-dollar zit het anders, omdat de SRD gekoppeld is aan deze valutasoort. “Die hebben wij wel in de hand.”

Speculatieve aanval
De Centrale bank waarschuwt in een persbericht speculanten die voordeel willen trekken uit deze situatie. “De gewijzigde positieve omstandigheden van de economie en de enorme groei van de reserves geven voldoende ruggengraat om elke speculatieve aanval op de wisselkoers af te slaan.” Bhailal is blij dat de Centrale bank direct ingrijpt op de valutamarkt.

Bij elke aanmerkelijke wijziging van de euro/US-dollar-koers op de internationale markten nemen beide valuta’s in ons valutaverkeer in waarde toe. In enkele weken is de euro verzwakt ten opzicht van de US-dollar, legt de bank uit.

Onder de omstandigheden, waarbij onvoldoende risicospreiding plaatsvindt, (relatief grote posities in euro’s) is het mogelijk dat er nadelen optreden die de markt wil compenseren. Het argument daarbij is dat de valutasoort die in waarde is afgenomen, duur is opgekocht en dus niet voor een lagere prijs (SRD waarde) kan worden verkocht. De euro-koers is van 1,37 gedaald naar minder dan 1,30. Aan de andere kant is de US-dollar duurder geworden op de internationale markt waardoor daarvoor een hogere prijs (de SRD waarde) betaald zou moeten worden.

Deze internationale ontwikkelen vinden plaats in een periode (eerste kwartaal) waarbij historisch valuta ontvangsten en verplichtingen van het land en ontvangsten en uitgaven van de Staat niet op elkaar zijn afgestemd. De CBvS zegt dat zij nooit zal aarzelen om additionele maatregelen op monetair vlak te treffen als de stabiliteit in gevaar dreigt te komen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May