Ingezonden: Zijn agenten in Suriname goden?
14 Mar 2013, 22:30
foto
Kruising Lim A Po- en Watermolenstraat.


Kort geleden hebben we via de media kennis mogen nemen over het brute politie optreden in een hotel. Of de eigenaren van het hotel verkeerd zijn of niet, laat ik in het midden. Maar het staat de politie niet om zulk geweld toe te passen op de burgers van dit land. De politie was daar met genoeg man aanwezig om de persoon in kwestie in de boeien te slaan. Er was heus niet zo een dreigende situatie dat er zulk geweld toegepast moest worden.

Helaas ben in gisteren ook weer geconfronteerd met een optreden die niet zo prettig bij mij is overgekomen. Ik ben werkzaam in een bedrijf aan de Lim A Postraat. Deze straat heeft een duidelijk verkeersbord met een stopverbod voor de rechterzijde van de weg. Voor de linkerzijde geldt er dus geen stopverbod. Toch is de politie ertoe over gegaan een auto van mijn collega weg te slepen terwijl die netjes aan de linkerkant geparkeerd stond.

Mijn collega probeerde de agent rustig uit te leggen dat het parkeren aan de linkerkant wel toegestaan is volgens het bord. De agent in kwestie heeft echter als volgt gereageerd, “meneer ik wil niks horen, gaat u de boete betalen of moeten wij u wegslepen”. Ik vraag me soms wel af of onze wetsdienaren de verkeersregels zelf wel beheersen. Uit dit optreden blijkt duidelijk dat de agenten deze niet beheersen. Ook de manier van communicatie met de burger laat veel te wensen over. Is er wel een duidelijk beleid omtrent het parkeren aan de Lim A Postraat?

Aan het begin van de straat waar de afdeling parketwacht gevestigd is, wordt er aan de linker en rechterkant geparkeerd. Dit veroorzaakt zoveel opstopping voor het verkeer, maar er wordt nooit een auto hier weggesleept. Ik heb vernomen dat het ministerie van Justitie en Politie toestemming heeft om daar te parkeren. Maar hoe kan men aan beide zijden van de weg parkeren? Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken is gevestigd op de hoek van de Watermolen- en Lim A Postraat. De voertuigen van deze dienst worden ook nooit verwijderd door de agenten. De personeelsleden van dit departement parkeren binnen 12 meter van een kruispunt, maar er wordt nooit tegen hun opgetreden. Een pick-up van dit departement parkeert op het zebrapad, maar er wordt niks daarvan gezegd.

Wanneer een normale burger van dit land werkzaam bij een particulier bedrijf, netjes aan de linkerzijde van de weg parkeert, wordt zijn voertuig zonder genade weggesleept. Als je op een beleefde manier een vraag stelt aan de agent in kwestie wordt behandeld alsof je een crimineel bent. Gelden er andere wetten voor de medewerkers in dienst van de overheid? Of mogen de agenten in Suriname naar willekeur handelen? Dagelijks zijn er bushouders die overtredingen begaan terwijl en een politievoertuig langs rijdt, maar de agenten hebben geen tijd om te stoppen en hiertegen op te treden. Ze hebben wel tijd om burgers die zich houden aan de regels lastig te vallen. Dagelijks rijden er mensen met levensgevaarlijke snelheden over de wegen, maar er is geen tijd voor dagelijkse controles. Er is wel tijd om iemand te verwijderen die netjes aan de linkerkant van de Lim A Postraat geparkeerd staat. U mag dagelijks een kijkje komen nemen hoe de voertuigen van het departement van Buitenlandse Zaken op de hoek staat bij een kruispunt, maar niet verwijderd worden. Ik heb absoluut geen problemen met het optreden van de politie, maar als de wet moet wel consequent toegepast worden. Verder moeten de agenten ook letten op hun manier van communicatie met burgers.

Ik denk eraan mijn huidige baan te laten en bij de politie in dienst te treden. Want als politieman mag je doen en laten wat je wil. Je mag zelf wetten maken. Je mag eenieder behandelen hoe je dat zelf wilt. En niemand die wat ertegen doet! Zoals Telesur dat zou zeggen, This is Su!!!

Tikai R.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May