Ramnandanlal pleit voor integrale aanpak ICT-beleid
12 Mar 2013, 12:00
foto
Assembleelid Henk Ramnandanlal


Assembleelid Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/PALU) vindt het directoraat E-Government bij het kabinet van de vicepresident een goed initiatief. Voor hem is dit een eerste stap om te komen tot e-democracy, waarbij een interactie moet zijn tussen de uitvoerende, wetgevende en de rechterlijke macht.

Ramnandanlal vindt dat de regering een meer geïntegreerde beleidsvisie neerzet en uiteindelijk uitvoert samen met de twee andere machten. De democratie komt hierdoor beter tot uiting. E-government, e-parlement en e-judiciairy system en vooral interactie met de samenleving is nodig, waardoor uiteindelijk het volk toegang moet krijgen tot de geautomatiseerde diensten aangeboden door de drie machten, vindt het assembleelid.

Eigen benaming
"Elk van de drie machten waaruit onze democratie bestaat, kent zijn eigen benaming voor de elektronische diensten die zij aanbieden. E-Governement is gedefinieerd als te zijn alle elektronische (lees: geautomatiseerde) diensten die de overheid (de uitvoerende macht) aan het volk en het bedrijfsleven aanbiedt. E-Parlement is de benaming van het een geautomatiseerd systeem waardoor het werk van De Nationale Assemblee inclusief de interactie met de samenleving elektronisch plaatsvindt. E‑judiciairy system is een volledig geautomatiseerde rechterlijke macht waarbij alle processen binnen ons rechterlijk systeem transparant en vooral interactief plaatsvindt. Zoals de uitvoerende macht (de regering), de rechtsprekende macht (ons rechtssysteem) en de wetgevende macht (De Nationale Assemblee en overige volksvertegenwoordige organen) ons democratisch systeem vormen, zo vormen dan e-government, e-judiciairy system en het e-parlement het elektronisch democratisch systeem, de e-democracy", legt Ramnandanlal uit.

Het parlementslid zegt dat ondanks het om drie onafhankelijke machten gaat, er wel interactie is en moet zijn tussen de drie machten. Dat is niet zo verwonderlijk omdat uiteindelijk alle drie machten voor de samenleving en het Surinaamse volk werken. Een integrale beleidsvisie om de drie machten te automatiseren is dan wel noodzakelijk. Om te komen tot een volledig geïntegreerd geautomatiseerd systeem zullen investeringen in de hardware en de software noodzakelijk zijn.

Wiel niet opnieuw uitvinden
Volgens Ramnandanlal hoeven we hierbij niet weer het wiel uit te vinden. Investeringen in de hardware kunnen en dienen centraal te geschieden vanuit een integrale benadering. Zeker als het gaat om het opzetten van een computer netwerk (de zogenaamde de Surinaamse informatie highway) waarop alle drie machten op aangesloten dienen te zijn. Maar vooral investeringen in onze nationale telecom netwerk zullen versneld moeten plaatsvinden omdat bij dit alles centraal staat het volk dat toegang moet krijgen tot internet en die informatie highway. “Stel dat we binnen vijf jaren een volledig geautomatiseerde overheid, rechterlijk systeem en parlement hebben, en het volk heeft nauwelijks toegang tot de aangeboden diensten of weet er niet gebruik van te maken, dan zijn die investeringen nutteloos geweest. We zullen daarom tot een geïntegreerde aanpak moeten komen, hoe moeilijk dat in het begin ook lijkt", benadrukt Ramnandanlal.

Ervaringen in het buitenland hebben geleerd dat je met een geïntegreerde aanpak uiteindelijk in een latere fase veel efficiënter en effectiever de automatisering van de drie machten kan aanpakken en dan zodoende veel tijd en vooral geld zal besparen, stelt Ramnandanlal. Op nationaal niveau zal daarom een ICT-overleg tussen de drie machten opgezet moeten worden om te komen tot die investeringen in de hardware en in een latere fase, de investeringen in de software die door de drie machten afzonderlijk gedaan moeten worden. Tegelijkertijd zullen investeringen gepland en gedaan moeten worden om het volk niet alleen toegang te geven tot die informatie maar ook voor te bereiden, te scholen en te trainen in het gebruikmaken van de aangeboden elektronische diensten. "Met dit laatste staat en valt de automatisering van ons democratisch systeem, want per slot van rekening werken wij voor de Surinaamse samenleving en de ontwikkeling van ons geliefd land en volk", zegt Ramnandanlal.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May