Bruut optreden politie tegen familie Stolk wordt onderzocht
08 Mar 2013, 01:00
foto
Videobeeld van hardhandig aanpak van Burgel Stolk.


"Ik wil gerechtigheid", zegt Burgel Stolk. "Ik weet nog steeds niet waarom ik zo slecht ben behandeld door de politie". Burgel en zijn broer Bjorn Stolk zijn bij een politieoptreden op 2 maart hardhandig aangepakt. Op videobeelden is duidelijk te zien hoe de broers tegen de grond geslagen en getrapt worden. Ook een bewaker is aangepakt. Samen met hun vader Winston Stolk en een illegale Braziliaan zijn zij toen door de politie meegevoerd. Een dag later mochten ze weer naar huis. Bjorn Stolk zat tot 7 maart nog vast op verdenking van mensensmokkel.

De gebroeders Stolk zijn beiden invalide geraakt door een zware aanrijding in Amerika, waar zij woonden en studeerden. Dat was in 2005. Ze hebben net als hun vader nog steeds de Surinaamse nationaliteit. Zij zijn geschokt door de behandeling die zij hebben gekregen van de politie.

Onderzoek gaande
Ondertussen wordt er een onderzoek naar het gebeurde ingesteld. "Er is wel een voorgeschiedenis waarbij de eigenaar (vader) en de manager (zoon) zich zeer luidruchtig met bedreigingen en fysieke handelingen hebben verzet tegen controle van de faciliteiten", merkt korpschef Humphrey Tjin Liep Shie op tegen Starnieuws. "Deze eigenaar heeft nadrukkelijk kenbaar gemaakt dat hij geen politiecontrole zal toestaan, hoewel hij daartoe wettelijk verplicht is."

Bij de laatste controle zou er wederom geen medewerking zijn verleend en geweld tegen de politie zijn gebruikt. "Hiertegen is er opgetreden en de klachten zijn het resultaat van dit optreden", geeft Tjin Liep Shie aan. "Helaas zijn er soms gevallen waarbij door de politie geweld moet worden aangewend. In dit geval gaat het om een zeer serieuze aangelegenheid namelijk de bestrijding van mensenhandel en de controle op illegale vreemdelingen.

Ander verhaal
Winston Stolk, eigenaar van hotel Emergency, zegt dat er altijd medewerking is verleend. "Ze hebben ons de afgelopen tijd drie keren bezocht. Ze hebben alles mogen doorzoeken. Maar soms moest ik ze de toegang tot bepaalde ruimtes weigeren, omdat ik niet aan de 'privacy' van mijn klanten wil komen. Zij gingen toen ook al tekeer". Hotel Emergency is een appartementenverblijf voorzien van een restaurant, gym, bar en zwembad. "Er verblijven hier hele gezinnen en sommigen komen met een schatje maar dat is onze zaak niet", vult Harvey Nijhove, de veiligheidsman, aan. Ook hij heeft klappen op de bewuste avond geïncasseerd. De politie, zwaar gewapend en niet in uniform, is in haar zoektocht naar illegalen één Braziliaan tegengekomen die niet over de juiste bescheiden beschikte.

"Het is niet mijn taak om te controleren wie illegaal is en wie niet. Er verblijven hier ook niet alleen maar Brazilianen", zegt Stolk. Hij is bezig om videobeelden van de vorige politieoptredens op het terrein te verzamelen. Op beeld is vastgelegd de momenten vanaf de aankomst, het politieoptreden tot het vertrek van de zonen van Hermandad. De zaak wordt verder door de afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) onderzocht om vast te stellen of er conform de regels opgetreden is, zegt de korpschef.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May