Hindori: Afstoten aandelen Landbouwbank juiste beslissing
06 Mar 2013, 16:30
foto
Djaienti Hindori, directeur van de Landbouwbank.


Directeur Djaienti Hindori van de Landbouwbank vindt het besluit van de regering om de honderd procent aandelen van deze bank én de 51 procent van de Hakrinbank af te stoten aan investeerders, een juiste beslissing. Hindori wil voor de publieke opinie vooral verduidelijken dat dit plan in nauw overleg met de banken is genomen.

Voor wat betreft de Hakrinbank stelt de directeur tegenover Starnieuws dat dit precies is wat de leiding van de bank in haar strategisch plan heeft aangegeven. De directie en raad van commissarissen bij de bank zullen ook in het traject worden opgenomen om de bankaandelen op de lokale beurs te brengen. Hindori is ook voorzitter van de Surinaamse Bankiers Vereniging.

Weloverwogen
Volgens Hindori is dit voornemen totaal niet uit de lucht komen vallen. “Al vanaf 1999 zijn we met de aandeelhouders bezig te kijken naar wat de toekomst van de bank moet worden. We zijn toen met een fusieplan gekomen voor de Landbouwbank, de Hakrinbank, de Postspaarbank, en de Nationale Ontwikkelingsbank. Een andere optie was afstoten. We zijn nu jaren verder en is er veel gebeurd", legt ze uit.

Op 21 februari is met het ministerie van Financiën een seminar gehouden, waar is gesproken is over de positie van staatsbedrijven, waaronder ook banken. "We zijn ook bezig geweest in de afgelopen jaren over wat de beste strategische keuze zou moeten zijn”, deelt Hindori mee.
De directeur zegt dat de omstandigheden van 41 jaar terug, toen de bank werd opgericht niet meer hetzelfde zijn. Echter kan de bank nog altijd een belangrijke rol vervullen voor de agrarisch sector, wat ook het doel is geweest bij de oprichting.

Efficiënter opereren
“Er is dan ook een strategisch plan ontwikkeld. Zelfstandig kunnen we nog 41 jaar blijven bestaan maar met snelle partnerschappen en investeerders zal het altijd sneller en efficiënter gaan. Er komt dan zeker een betere kostenbeheersing en kunnen investeringen die gedaan moeten worden nu wel worden gepleegd. Zeker als het gaat om personeel, ICT, beveiliging en andere noodzakelijke investeringen. Het kost allemaal geld”, zegt Hindori. Volgens haar zal het afstoten van de aandelen geen invloed hebben op de belangen van de cliënt, terwijl ook de positie van de werknemers wordt veiliggesteld. “Daarom wordt ook de vakbeweging erbij betrokken”.

De Landbouwbank-directeur zegt dat bij de discussie rond de staatsbanken, ook is gekeken naar de geaardheid. “Nu hebben we negen banken die allemaal dezelfde vaste structuur hebben. Waarom moeten we dan bij de staatsbanken elkaar dupliceren in plaats van integreren; je bespaart en zo bereikt veel meer. Het proces om de aandelen af te stoten zal uiteindelijk door een speciale commissie worden uitgevoerd. Hindori zegt dat nu de Landbouwbank als eerste in de rij van staatsbanken wordt genoemd om aandelen af te stoten, als een compliment gezien moet worden. Om dat te doen moet die bank wel zaken op orde hebben”, zegt zij.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May