Centrale Bank bezig met inhaalslag wetgeving
05 Mar 2013, 00:00
foto
Rakesh Adhin start het traject om journalisten in het raamwerk van de Centrale Bank van Suriname 'te plaatsen'.


Journalisten van diverse media zijn in een trainingssessie ‘geplaatst’ in het raamwerk waarbinnen de Centrale Bank van Suriname opereert. De macro-economische rol van de Centrale bank, de juridische kant en het toezicht van de bank op de financiële sector zijn in drie sessies uit de doeken gedaan.

Econoom Rakesh Adhin heeft op diverse manieren benadrukt dat het belangrijkste beleidsdoel van de moederbank is een lage inflatie te bewerkstelligen. Een ideale inflatie ligt tussen de 2 en 3 procent. Banken proberen de inflatie ééncijferig te houden, want dan is er sprake van lage inflatie. “Het is een complex en moeizaam proces om te voldoen aan dit doel,” zegt Adhin, die hoofd van de afdeling Onderzoek van de bank is. In een open en interactieve sfeer heeft hij niet alleen de wettelijke taken van de bank, maar ook de begrippen inflatie, monetair beleid, prijs- en prijsstabiliteitsbeleid begrijpelijk gemaakt.

Hij concludeert dat monetaire stabiliteit een gedeelde verantwoordelijkheid is van de sociale partners en dat een onafhankelijke Centrale bank meer succes heeft in het bestrijden van inflatie. Prijsstabiliteit blijkt de beste bijdrage van de Centrale bank tot economische ontwikkeling op lange termijn te zijn. Adhin stelt dat monetaire stabiliteit geen doel is, maar en middel om gezonde economische groei te bewerkstelligen.

Enorme inhaalslag
De Centrale Bank van Suriname is bezig met een enorme inhaalslag voor wat betreft de bankwetgeving. Er zijn diverse concept-wetten in de maak, anderen zijn gereed voor discussie in het parlement en worden andere nog druk besproken binnen de afdeling Juridische wetgeving. Zo is de Bankwet 1956, laatstelijk gewijzigd in 2005. In de wet zijn nu strafbepalingen opgenomen, die er eerder niet waren. “Het gaat om heel strenge regels en sancties om personen te ontmoedigen een ander beleid dan voorgeschreven uit te voeren,” zegt Angela Limon-Sof, hoofd van de Juridische afdeling van de Centrale bank.

Zo zijn de bankpresident en zijn plaatsvervanger strafbaar als zij het plafond voor overschotten aan de Staat overschrijden. Opzettelijke overtreding kan een maximale gevangenisstraf van tien jaar opleveren en een boete van maximaal SRD. 2 miljoen. Ook de wet op Anti Money Laundering en Financiering van Terrorisme is gewijzigd. De Centrale Bank is nu expliciet genoemd als toezichthouder op financiële dienstverleners. Afgewerkt zijn onder andere ook de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen 2011, de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 en de Wet houdende wijziging van de wet Melding Ongebruikelijke Transactie.

Sterkere wettelijke basis
De conceptwet Spaar- en Stabilisatiefonds ligt bij De Nationale Assemblee voor behandeling. In concept zijn ook de Wet Toezicht Verzekeringsbedrijf, Wet Kredietregistratiebureau, Deviezenwet en Wet Toezicht Kapitaalmarkt.

De nieuwe wetsproducten bieden de bank een sterkere wettelijke basis voor haar toezichthoudende taak, zegt Ingeborg Geduld-Nijman, coördinator van het directoraat Toezicht- en Kredietwezen. De Centrale Bank is in de nieuwe wetten de enige instantie die vergunningen verleend voor het bedrijf van kredietinstelling.

Onder de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen 1968 kon de bank in beperkte mate optreden. In de nieuwe wetgeving heeft de bank de bevoegdheid om administratieve boetes op te leggen, een aanwijzing te doen en te eisen, een instelling onder stille curatele te plaatsen, noodregelingen te treffen en bedrijven faillissementen aan te zeggen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May