Kinderen Sipaliwini hebben hulp nodig met gebruik schooltaal
02 Mar 2013, 16:00
foto
Optredende kinderen tijdens het Kinderboekenfestival in Atjoni.


Tijdens het Kinderboekenfestival op Atjoni in het district Sipaliwini is duidelijk gebleken dat er dringende behoefte is aan specifieke ondersteuning van kinderen in het actief gebruik van de schooltaal. Dit is een van de hoofdconclusies van het festival dat gisteren succesvol is afgesloten.

"Welzijn’ heeft namelijk ook te maken met ‘het zich onbevreesd (voor fouten) kunnen uiten", zegt Yvonne Caprino van Stichting Projekten in een persbericht. Veel kinderen durven de schooltaal niet te gebruiken, geen vragen stellen of geen antwoord durven te geven, uit vrees dat zij fouten zullen maken! "Willen we kinderen van dit gebied tools voor het leven meegeven om zich vrij te kunnen uiten in de schooltaal, dan zal spoedig zowel in binnen- als in buitenschoolse activiteiten extra aandacht geschonken moeten worden aan de spreekvaardigheid van de leerlingen. Hierbij zie ik een goede aansluiting op het onderdeel ‘Meertaligheid’ in het leergebied Taal van het nieuwe curriculum voor leerjaar 3", zegt Agnes Ritfeld van de organisatie van het Kinderboekenfestival.

Mooie presentaties
Vrijdag was het de 'Day of the Champions' van het Kinderboekenfestival te Atjoni: alle finalisten van de eerder gehouden wedstrijden op de scholen en in de dorpen streden om de medailles en fraaie prijzen. Er waren finales in declamatie, in vertellen en in rappen. Een speciaal samengestelde jury kon pas na langdurig overleg de kampioenen per onderdeel aanwijzen. Aan de wedstrijden ging een indrukwekkend optreden vooraf van het koor van de Johannes Arabischool van Nieuw Aurora onder leiding van juf Andries. Niet alleen was hun aankleding mooi, de stemmen klonken prachtig harmonieus en aanstekelijk.
Tegelijk was er voor deelnemers van het district Sipaliwini aan de Nationale Voorleeskampioenschappen een voorronde. 2013 is het Jaar van het Voorlezen en in dat kader vindt er een grootscheepse Voorleescampagne plaats waarvoor de scholen in enkele districten reeds de eerste voorbereidingen hebben getroffen.

De slotmanifestatie van het KBF-Atjoni begon vrijdagmiddag om 15:00 uur. De VOJ-school van Pokigron had voor de medewerkers van het Kinderboekenfestival een optreden voorbereid om hun dank en waardering uit te drukken. Ook weer prachtige stemmen en heel veel enthousiasme.
Speciaal voor de medewerkers, die de openingsplechtigheden niet konden bijwonen omdat ze in hun stands met de kinderen bezig waren, werd de musical 'Welzijn voor Sipaliwini' nogmaals opgevoerd. De musical is samengesteld, voorbereid en geregisseerd door Sandra Purperhart, die eerder ook met kinderen van Brokopondo en van Saramacca musicals heeft opgevoerd. Het publiek genoot ademloos van het verhaal van het meisje Maisa dat graag danseres wil worden, en wel een danseres die met haar dans alle culturen van Suriname samenbrengt.

3500 kinderen op Boekenfestival

De slotdag was met meer dan 1500 bezoekers uit Sipaliwini en Brokopondo de drukste dag van het driedaagse Kinderboekenfestival te Atjoni, waarmee het totaal gebracht werd op 3500 kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. In deze aantallen zijn de vele ouders en leerkrachten niet meegeteld. Deze 3500 kinderen hebben tijdens de activiteiten na kunnen denken over hun toekomst.

Het thema van het KBF was 'welzijn' en de slogan luidt: ‘Met mijn eigen idee werk ik goed mee, zodat ik zelf ook welzijn beleef!’ De vraag was steeds ‘Hoe bereik ik welzijn voor mijn omgeving en voor mezelf?’ Dus, wat wil ik met mijn leven, wat wil ik worden, wat moet ik zelf doen om dat te bereiken? Heel bijzonder was dat alle kinderen de drie verzen van het KBF-themalied over welzijn uit het hoofd kenden en zongen. De kinderen van Sipaliwini hebben gezien en ervaren hoe leuk het is om te lezen, wat je allemaal uit boeken kunt halen en hoe belangrijk het is om te lezen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May