Jeugdigen Nickerie bij elkaar op districtscongres
02 Mar 2013, 06:00
foto
Jeugdparlementariër Regillio Dors


Jongeren uit het district Nickerie brainstormen vandaag over vraagstukken waar zij veel mee te maken hebben. Dit gebeurt tijdens het Jeugd districtscongres van Nickerie dat in het ressort Wageningen wordt gehouden.

Het thema van het jaar is ‘Jongeren inspraak, het fundament voor een gezonde natie’. Onderwerpen als geweld op school, huiselijk geweld, jeugdcriminaliteit, obesitas, tienerzwangerschap, volksgezondheid, huisvesting en grondbeleid komen aan de orde. Volgens jeugdparlementariër van Nickerie Regillio Dors zullen al deze zaken ‘een heet hangijzer’ zijn tijdens de discussie. Hij verwacht een hoge opkomst, omdat jongeren behalve hun rechten ook hun plichten zouden moeten vervullen. “Vooral als het gaat om hun eigen belang”, aldus Dors.

Huiselijk geweld
Dors verwacht van de deelnemende jongeren dat zij ook oplossingen helpen bedenken. Vooral als het gaat om huiselijk geweld. De jeugdparlementariër legt uit dat huiselijk geweld veel voorkomt in Nickerie. Hij zegt blij te zijn dat WINgroep nu professionele hulp biedt. Daarnaast is de politie getraind in het omgaan met slachtoffers van huiselijk geweld. De opvang van deze slachtoffers is echter niet geregeld. Daarom ziet Dors graag dat de jongeren van Nickerie mee gaan denken over een oplossing voor de slachtofferopvang.

Verschillende deskundigen houden tijdens het congres een korte inleiding. Daarnaast is er ook aandacht voor sport, zegt Dors. Het is volgens hem de bedoeling om ‘enkele mensen van Wageningen te huldigen die hun bijdrage hebben geleverd op het gebied van cultuur en sport’. De namen van de bewuste personen zullen pas tijdens het congres bekendgemaakt worden. Ook zullen sportverenigingen van Wageningen attributen ontvangen.

Het districtscongres is het laatste dat het Jeugdparlement in zijn zittingsperiode organiseert. Alle drie jeugdparlementariërs van Nickerie zijn aanwezig. Ook de voorzitter van het Jeugdparlement Derryl Boetoe zal er zijn. Hij houdt een motivatie speech voor alle examenkandidaten van Nickerie. De districtscommissaris opent het congres en de directeur van Sport en Jeugdzaken neemt de afsluiting voor zijn rekening.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May