Weid Mijn Lammeren geeft inzicht leefwereld kinderen
27 Feb 2013, 14:45
foto
Spel was één van de methoden om jongeren te trainen hun gedachten te ordenen. (Foto: Stichting Weid Mijn Lammeren)


Rouwverwerking en verdriet bij tieners, seksualiteit en communiceren met kinderen zijn onderwerpen waar zo’n 160 personen over hebben gediscussieerd tijdens de training Kinderpastoraat. Vijf avonden lang zijn er trainingen verzorgd om de participanten meer inzicht te geven in de leefwereld van kinderen die worden geconfronteerd met problemen, zoals pesten en misbruik.

Het is algemeen bekend dat Suriname een schrijnend tekort heeft aan maatschappelijke werkers. De Stichting Weid Mijn Lammeren heeft met deze trainingen geprobeerd dit tekort enigszins weg te werken. Zo is voor de werkers die zich meer op oudere kinderen richten in de tienerleeftijd de training ‘No Apologies’ gedraaid.

Deze bijscholing was erop gericht om jongeren te helpen zelf waardevolle feiten en principes te ontdekken over de verschillende thema’s. Quiz, spel, discussie, multimedia, gesprek, uitdaging, objectles zijn allemaal methoden die gebruikt zijn om de training te verzorgen. Alleen door hun eigen gedachten te ordenen, kunnen jongeren hun mening te vormen.

Tekort mannelijke hulpverleners
Het programma was toegespitst op fysieke, emotionele, sociale en verstandelijke factoren. Vooral de onderdelen omgaan met media en seksualiteit hebben vele nieuwe inzichten gegeven over het omgaan met tieners en jeugd. Stichting Weid Mijn Lammeren wil dit jaar nog een ‘No Apologies’ traning verzorgen voor tieners van Paramaribo en omstreken. Zij zegt dat jongerenwerk en voorlichting heel belangrij zijn. “Elk kind is uniek en waardevol en heeft iemand nodig die hem ondersteunt en helpt om de juiste keuzes te maken.” De stichting benadrukt dat het “welzijn van onze kinderen een zaak is van ons allemaal.”

Zij betreurt het dat er in de praktijk een groot tekort is aan mannelijke hulpverleners. Veel kleine jongens ontberen een vaderfiguur in hun leven, is de ervaring de Weid Mijn Lammeren deelt. Het gevolg is dat leerkrachten kagen over agressie en ongehoorzaamheid bij de jeugd. “Kijken we verder dan zien we dat er geen probleemkinderen bestaan, maar kinderen met problemen.”
De training startte op 20 februari in Ons Huis aan het Kerkplein en is verzorgd oor orthopedagoog en psycholoog, Rob Hondsmerk.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May