Expo Fort-Bomika vertelt verhaal van 33 jaar geleden
25 Feb 2013, 00:00
foto
De expositie van Fort-Bomika bij het Revo-plein, ruim twee uren voor aanvang van de officiële herdenking. (Beeld: René Gompers)


Vandaag wordt de staatsgreep van 25 februari 1980 herdacht bij het Revo-plein aan de Waterkant, waar de fakkel is aangestoken door president Desi Bouterse, de leider van de revolutie. Ruim twee uren voordat het officiële programma zou starten werd het publiek opgewarmd door de militaire kapel. Er is een tentoonstelling over Fort Bomika te zien. De militairen die uit de Memre Boekoe Kazerne waren verjaagd, namen in het ABO-gebouw aan de Johannes Mungrastraat hun intrek, 33 jaar geleden. Het publiek krijgt foto's te zien van diverse acties die in die periode zijn gevoerd.

Vicepresident Robert Ameerali, leden van de groep van 16, personen betrokken bij de coup, diverse ministers en assembleeleden zijn prominent aanwezig bij het Revo-plein waar president Desi Bouterse en anderen kransen zullen leggen. De staatsgreep is 33 jaar geleden gepleegd onder leiding van Bouterse, die in juli 2010 in De Nationale Assemblee gekozen is tot president. Voor de coup is amnestie verleend voordat het toenmalige parlement in augustus 1980 werd ontbonden. Het officiële programma zou om 23:00 uur beginnen. Bouterse kwam om 23:42 uur aan bij het Revo-plein. Het programma is iets voor middernacht begonnen. Na het zingen van het volkslied werd een minuut stilte in acht genomen voor de mensen die hun leven gelaten hebben. Extra aandacht werd door conferencier Clifton Limburg gevraagd voor majoor Roy Esajas, lid van de groep van 16, die vorig jaar het leven liet.

Naast veel leden en sympathisanten van de Nationale Democratische Partij, zijn ook veel Nederlandse toeristen en stagiaires aanwezig. Het is bijzonder druk op het Revo-plein. De veiligheid is bijzonder streng, waardoor journalisten die beeld en geluid moeten maken het extra moeilijk hebben. De STVS, de SRS, Apintie en FM Gold zenden de herdenking live uit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May