Turkse ambassadeur: Europa is zinkend economisch schip
23 Feb 2013, 03:00
foto
De Turkse ambassadeur Ersin Erçin


Ambassadeur Ersin Erçin van Turkije heeft tijdens een persconferentie in Paramaribo felle kritiek geleverd op de Europese Unie (EU). “Een zinkende economie vol problemen”, noemde hij Europa. Erçin voerde gesprekken met de regering en het bedrijfsleven.


Vicepresident Robert Ameerali vertrekt op 7 maart met een handelsdelegatie naar dit Europese land waar onderhandeld gaat worden over drie samenwerkingsovereenkomsten, op het gebied van vriendschap, handel en economie. Turkije wil investeren in Suriname.

Te veel eisen
Erçin’s felle reactie kwam op de vraag of Turkije niet langer belangstelling heeft ooit eens lid te worden van de EU. De diplomaat antwoordde met de wedervraag waarom de vijftiende grootste economie van de wereld met een markt van 75 miljoen zielen zich zou moeten aansluiten bij het Europese blok, dat tal van acties en eisen aan zijn land stelt om lid te kunnen worden. “Het lidmaatschap van de Europese Unie is voor Turkije allang geen optie meer. Economisch gezien hebben we Europa helemaal niet nodig en daar moet EU zich goed bewust van zijn”, stelde Erçin. Volgens hem doet Turkije het economisch veel beter dan vele Europese landen. “Ze hebben te lang een kat en muis spel met ons gespeeld”, zei de ambassadeur.

Zowel op politiek als op economisch gebied betitelde de diplomaat Europa een inefficiënt blok, dat een probleem voor zichzelf is. “Politiek en geografisch behoren we tot Europa, maar Turkije is allang niet meer geobsedeerd om het lidmaatschap. In feite kan het ons helemaal niets schelen”, zei de Turkse ambassadeur. Hij maakte duidelijk dat dit niet alleen zijn of zijn regering standpunt is, maar van de hele Turkse bevolking. “Als we vandaag een referendum organiseren, zal meer dan 50 procent van het Turkse volk het lidmaatschap van Europa afwijzen.

Blik naar deze regio
Met het aangaan van relaties met Suriname, Cuba, andere Caribische landen en Latijns-Amerika heeft Turkije zijn scope verplaatst naar deze regio. Erçin heeft zijn standplaats in Brazilië. Net als Suriname is voor Turkije dat land erg belangrijk. Suriname wordt gezien als een brug naar markten in het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika. Overigens herinnert Erçin er aan dat Suriname straks een belangrijke leidinggevende positie heeft als voorzitter van de Unie van Zuid Amerikaanse Staten (Unasur). In Havanna (Cuba) heeft Turkije al een ambassade opgezet. Binnenkort wordt ook een ambassade geopend in de Dominicaanse Republiek.

Jim Bousaid directeur van de Hakrinbank, die de honorair consul is van Turkije in Suriname, bevestigde dat Turkije inderdaad de vijftiende grootste economie is in de wereld met een sterke economische groei. Het land heeft nu een veel betere internationale outlook en is erg geïnteresseerd in de Caribische, Zuid- en Latijns Amerikaanse markten. Volgens Bousaid wil Turkije dolgraag in Suriname investeren. Suriname op zijn beurt heeft die investeringen hard nodig. “Wij kunnen de mogelijkheden goed gebruiken, maar anderzijds is Turkije ook geïnteresseerd in het kopen van Surinaamse producten, zoals hout”, zegt Bousaid. Volgens hem is de import uit Turkije fors aan het toenemen. De producten zijn wel iets duurder dan die vanuit China, maar zijn wel van een betere kwaliteit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May