‘Gouddeals’? (aangeboden)
22 Feb 2013, 19:00
foto


Vooral voor politici en beleidsmakers zijn ‘gouddeals(overeenkomsten)’ talk of the town gelijk een onderdeel van hun politieke gekissebis! Andermaal blijkt dat het volk knollen voor citroenen worden verkocht. Alhoewel het in belangrijke mate te doen is om de grootschalige goudindustrie blijkt – en kan alzo worden geconcludeerd - dat het om meer dan goud alleen te doen is.

Het is van belang erop te wijzen dat het geen goudovereenkomsten zijn doch (concept) delfstoffenovereenkomsten! Overduidelijk blijkt dit uit:
1. ‘Wet Gross Rosebel’ SB 1994 no 22, artikel 1 bepalende: “een overeenkomst voor onderzoek naar de aanwezigheid van goud en andere delfstoffen”!

2. ‘Delfstoffenovereenkomst 1994, bijlage wet Gross Rosebel (SB 1994 no 22):
- artikel 12 lid 1 bepalende: “...gerechtigd goud en andere delfstoffen geproduceerd (!) krachtens het recht tot exploitatie, uit te voeren en alle verkoopopbrengsten aan te houden op buitenlandse bankrekeningen.”
- artikel 12 lid 2 bepalende: “...gerechtigd elke delfstof geproduceerd(!) uit Gross Rosebel zonder enige beperking uit te voeren...”;
- artikel 20 lid 9 sub 2 bepalende: “... te betalen een royalty van 2 % op de netto opbrengsten van alle andere delfstoffen welke geproduceerd (!) worden op het project”.

3. Concept- overeenkomst (Iamgold) 2012/2013;
- artikel 2.2 sub II bepalende: “...de exploratie en productie van andere delfstoffen dan goud en samenhangende metalen”.

4. Concept-overeenkomst Surgold 2012/2013:
- hoofdstuk 1 art.1.1 bepalende: “...alle metalen, ertsen, concentraten, mineralen en minerale hulpbronnen met inbegrip van materialen verkregen daaruit...”;
- Merian Recht tot Exploitatie bepalende: “...recht tot exploitatie van goud en andere delfstoffen”;
- hoofdstuk 12, art 12 lid 1, bepalende: “... heeft Surgold het recht om alle goud en delfstoffen gewonnen(!) uit hoofde van enig recht tot exploitatie zonder enige beperking(!) uit te voeren”.

5. Beschikkingen o.a. GMD no's 358/08, 357/07 en 357/08, van juli/aug 2008(!) t.n.v. Iamgold Rosebel Gold mines N.V.!
Ondertekend en afgegeven door de – toenmalige- minister van Natuurlijke Hulpbronnen (dr G.A. Rusland) waarbij bepaaldelijk is aangegeven: “... eenmalig voor de tijd van 3 (drie) jaren het recht tot exploratie van goud, diamant en andere mineralen!”

Noot: mogelijk valt hiermede het zogenaamde ‘Ruslandeffect’ te verklaren!

Politieke hypocrieten
Toen – omstreeks 1994 en 2002/2003 – meenden politici en beleidsmakers, ondanks hoog in het vaandel “machtige” beginselen als goed, behoorlijk bestuur, transparantie e.d., desbetreffende wetten en overeenkomsten als hamerstukken te moeten afhandelen!
Thans -2012/2013- wordt door hen (en politieke nakomelingen) moord en brand geschreeuwd, opgeroepen tot consultatie, open discussie e.d. in naam van een zogenoemde nationale zaak!

Verbazingwekkend dat deze zaken toen niet nodig werden geacht. Er is geen ruchtbaarheid en openheid gegeven, er is gezwegen is als het graf! Thans een politieke gekissebis, riool- politiek zonder enige intentie in het kader van hun ‘nationale zaak’ (consultatie, open discussie) het volk danwel politieke achterban juist, correct te informeren c.q. te betrekken !

Deze politieke hypocrieten worden geroepen -vooralsnog- op de volgende zaken openheid te geven over de delfstoffenovereenkomst 1994 en 2003.
1. Hoe de participatie van de Staat te rechtvaardigen gelet op het bepaalde in artikel 32, Decreet Mijnbouw (SB 1986, no 28).
- Bepaaldelijk (lid1) is n.l. aangegeven dat de Staat het recht van optie tot deelname in de exploitatie heeft !
- Bij het aangaan van betreffende overeenkomst in 1994 had Grassalco N.V. – nog – het Recht tot Exploratie (Beschikking min NH d.d. 18 febr 1993, bureau nr. 2189/1993, nr D 150) wat als een commerciële deal aan Golden Star overgedragen (lees verkocht) zou worden! Derhalve gerede twijfels voor het rechtsgeldig handelen van de Staat gelet op het bepaalde in artikel 32 lid 2.
- Bepaaldelijk is aangegeven dat indien de Staat voornemens is gebruik te maken van het optierecht, de minister binnen 2 maanden na ontvangst van de aanvraag bedoeld in artikel 30 (Recht tot Exploitatie) de aanvrager van dit voornemen moet te verwittigen.
Vooralsnog is het onbekend en of met geen mogelijkheid te verifiëren of omstreeks 1993/1994 Grassalco N.V en of Golden Star een aanvraag ter verkrijging van het recht tot exploitatie (!), niet langer dan 6 (zes maanden) voorafgaande aan de beëindiging van het recht tot exploratie zou hebben gedaan. Overigens is volgens mij het aangehaalde moeilijk te realiseren en of te verkopen als op of omstreeks 18 februari 1993 aan Grassalco N.V. het recht tot exploratie is verleend!

2. Wat zijn de redenen dat Grassalco N.V/ de Staat geen gebruik heeft willen maken van het recht tot participatie (20-40%)? Ook niet – ondanks – de mogelijkheid van voorfinanciering door Golden Star, waarbij de terugbetaling zou kunnen geschieden door verrekening met de ontvangen royalty's en andere ontvangsten!

3. Hoeveel en vanaf wanneer royalty's (2%) zijn ontvangen, niet alleen op het geproduceerde goud, maar meer nog op alle andere gewonnen mineralen?

4. Dezelfde vraag geldt voor de extra royalty van 0.25% dat betaald zou moeten worden c.q. is betaald voor de activiteiten van een stichting (?) ter stimulering van de mijnbouwindustrie en of het opzetten van een goudinstituut. Daar deze zaken nochtans onzichtbaar blijken te zijn, is natuurlijk de vraag waar deze ontvangsten zijn “geparkeerd”.

5. Welke en hoeveel zijn de andere ontvangsten?
a. Welke en hoeveel zijn de betalingen aan Grassalco N.V. voor overdracht lees verkoop van haar recht tot exploratie ?
b. Hoeveel buitengewone royalty heeft Grassalco N.V. ontvangen voor het afzien van de optie om 20% aandelen van Rosebel N.V. te kopen.
c. Kan de schadeloosstelling van US$ 2.500.000,- ontvangen ter verrekening van de door Grassalco N.V. gemaakte exploitatiekosten- zichtbaar en verantwoord worden?

6. Kan exact aangegeven worden hoeveel goud is geproduceerd en uitgevoerd. En hoe dit alles is gecontroleerd?

7. En is het überhaupt bekend welke andere mineralen zijn gewonnen en uitgevoerd?

8. Wat, hoeveel is exact het geïnvesteerd kapitaal? En hoeveel hiervan is al gerepatrieerd?

9. Hoeveel heeft de Staat extra ontvangen van Cambior bij de verkoop/ overname Golden Star. Hoe zit het met de 2.000.000 aandelen B in Rosebel N.V. die de Staat zou ontvangen.

Bij het bespreken van dit onderwerp kan niet worden nagelaten te citeren het bepaalde in artikel 52 lid 3 van de Grondwet “ de verantwoordingsplicht ten opzichte van het volk en controle op het overheidshandelen door organen (!) die daartoe zijn ingesteld en het terugroeprecht ten aanzien van gekozen volksvertegenwoordigers, zijn waarborg voor een waarachtige democratie.”

Leve de democratie!

A.R.Ramdjielal
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May