'Goudcommissie' klaar om verslag te doen aan DNA
22 Feb 2013, 01:00
foto


De dertien personen tellende parlementaire commissie die de gouddeals van Surgold en Iamgold heeft onderzocht en hearings heeft gehouden, zal dinsdag in de huishoudelijke vergadering, verslag doen. Dit heeft de commissie besloten, nadat de laatste gesprekken donderdag zijn gevoerd. Als laatste is gesproken met de Vereniging van Juristen en met de Anton de Kom Universiteit van Suriname.


Nu alle belangrijke groepen en deskundigen zijn gehoord zal de commissie rapporteren over de bevindingen. Hierna kunnen de deals en de ontwerpwetten in het openbaar behandeld worden. De verschillende commentaren vormen een lijvig dossier. Daarin zijn zowel positieve, kritische kanttekeningen én zorgpunten verwerkt.

Haalbaarheidsstudie
Starnieuws verneemt dat vertegenwoordigers van de universiteit in het laatste gesprek hun bezorgdheid uitgesproken hebben over de principeovereenkomst met Surgold. Volgens hen is het belangrijk dat bij deze compleet nieuwe overeenkomst er een haalbaarheidsstudie is die wordt goedgekeurd door het parlement, nog voordat er een openbare discussie plaatsvindt over de deals. Ook het ministerie van Handel en Industrie zou zich moeten hebben ingezet om een haalbaarheidsstudie te produceren.

Zij hebben gevraagd naar wat de ratio is achter de 25 procent participatie van Suriname in deze deal en waarom het niet meer is. Ook de hoogte van de operationele kosten die door Suriname moet worden betaald, kwam aan de orde. De wetenschappers vinden ook dat in de deal Surgold praat over het opzetten van een fonds voor de lokale gemeenschappen. Dit mag niet als een gunst beschouwd worden, maar als een afgedwongen standpunt van Suriname. De lokale gemeenschap moet veel inleveren door deze deal en dient te worden vergoed.

Juridische onjuistheden
De Vereniging van Juristen heeft nadrukkelijk gewezen op de vrij veel juridische onduidelijkheden en misvattingen in de deals. De eerder door de juristen Jennifer van Dijk-Silos en Joyce van Genderen-Naar gemaakte opmerkingen blijken volgens de vereniging niet alleen terecht te zijn, maar belangrijke zorgpunten te zijn.

Het gaat om de rechtsvormen, de scheiding van privaatrechtelijke en publiekrechtelijke zaken en de positie van RoS NV. Zo was er de indringende vraag hoe het kan dat een NV die Suriname gaat vertegenwoordigen in de deal, nog niet is opgericht, maar als zodanig wel wordt genoemd in de getekende principeovereenkomst. Ook deze maatschap zal volgens de juristen eerst in een proces van oprichting en behandeling in het parlement moeten doorlopen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May