Dialoog over gender moet leiden tot uitvoerbaar plan
21 Feb 2013, 21:00
foto
De werkgroepen tijdens de samenspraak over het Genderwerkplan 2013.


In het Lalla Rookhgebouw is deze week door het Nationaal Bureau Genderbeleid (NBG) een samenspraak georganiseerd over het Genderwerkplan 2013. Na de discussies in werkgroepen, zijn er afspraken gemaakt over het traject dat moet leiden tot een finaal werkplan. De werkgroep Genderdialoog, zal samen met externe genderdeskundigen de commentaren, correcties en aanvullingen op het plan toevoegen aan het bestaande concept.

Het finale Genderplan zal aan de stakeholders worden aangeboden op 20 maart tijdens de Decreet C-11 conferentie die in verband met de Internationale Dag van de Vrouw zal worden gehouden. De werkgroep Genderdialoog bestaat uit Sharon Sardjan-Tjokro, beleidsadviseur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), Helen Boerleider-Kerk van het NBG. De externe genderdeskundigen zijn Annette Tjon Sie Fat, Sharda Ganga en Siegmien Staphorst, zegt de voorlichting van Biza.

Geen wenselijkheden
De samenspraak over het Genderwerkplan 2013, is ingeluid met de woorden van minister Soewarto Moestadja van Biza, geciteerd door Shivanja Jahangir. “Een duurzaam genderdialoog tussen de overheid en maatschappelijke actoren is cruciaal om het Genderbeleid succesvol vorm te geven, te implementeren en te monitoren. Gender als cross cutting issue en als onderwerp dat het nationaal belang dient, is gebaat bij een groot draagvlak.”

Moestadja verwacht dat in het finale Genderwerkplan 2013, geen wenselijkheden, maar activiteiten die werkelijk uitvoerbaar zijn, worden opgenomen. Dialoog tussen partners is belangrijk, daarom moeten alle partijen, gouvernementele en niet gouvernementele, worden betrokken bij het proces om gestalte te geven aan de uitvoering van de Convention on the Elimination of all forms of Discrimination Against Women(CEDAW) en het Belem do Para verdrag, meent Moestadja.

Na een terugblik op het proces en de werkwijze van het genderdialoog, werden de participanten verdeeld in vier werkgroepen: Onderwijs, Geweld, Arbeid en Inkomen en Gezondheid. Na de groepsdiscussies zijn de verschillende onderdelen gedeeld met alle aanwezigen en werden afspraken gemaakt met de stakeholders, verduidelijkt de voorlichting van Biza het verloop van de samenspraak.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May