6% aan royalty Surgold geen verstandige deal
20 Feb 2013, 22:00
foto


Suriname heeft in de nieuwe gouddeal met Surgold slecht 6 procent aan royalty weten af te dwingen. Volgens fiscaal deskundigen waaronder de Surinaamse Vereniging van Accountants (Suva) kan niet gesproken worden over een verstandige deal in deze overeenkomst. Ook parlementair en lid van de commissie Ronny Asabina (fractieleider BEP), van huis uit belastingdeskundige, plaatst hierover kritische opmerkingen.

Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft aan de parlementaire commissie die de deals onderzoekt en voorbereidt voor de openbare behandeling, intussen aangegeven dat Suriname bij de onderhandelingen er niets meer uit kon halen.

Na aftrek pas uitkering royalty
Waar de accountantsvereniging over struikelt is dat in de deal met Surgold de 6% royalty een bruto afspraak is en geen netto. Pas wanneer Surgold uit de totale winsten ook nog zijn vennootschapsbelasting van 36% heeft afgetrokken wordt royalty aan Suriname uitbetaald. Asabina verduidelijkt dat in de belastingwet een vennootschapsbelasting is opgenomen van 36%. Pas nadat Surgold alle belastingen heeft afgetrokken, wordt de royalty uitgekeerd. Hok heeft hierover de parlementaire commissie uitleg gegeven, maar niet naar tevredenheid van diverse parlementariërs.

De accountantsvereniging Suva wijst er op dat in de deal met Iamgold de hoogte van de royalty deels is gekoppeld aan de ontwikkeling van de goudprijs. Gaat de goudprijs omhoog dan gaan ook de royalty de lucht in. In de deal met Surgold is echter gekozen voor een ‘flat rate’ (constante of vast percentage van 6%). Volgens Suva is het best mogelijk dat de goudprijs verder omhoog gaat. Suriname zal volgens de accountantsvereniging dan ook meer voordeel moeten halen uit deze deal door overeen te komen dat bij en hogere goudprijs ook meer royalty wordt betaald.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May