Jachtopziener Rabin Nekrui wint 'Luiaard Award 2012'
17 Feb 2013, 07:00
foto
Jachtopziener Rabin Nekrui wint de Luiaard Award 2012. (Foto: Edward Troon)


De Green Heritage Fund Suriname (GHFS) heeft voor de derde maal zaterdagavond de Luiaard Award uitgereikt. De award voor 2012 is gegaan naar jachtopziener Rabin Nekrui, van de afdeling Natuurbeheer van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. Nekrui was vanaf het begin van de luiaardreddingsactie op 22 oktober tot aan het einde op 21 november, elke dag aanwezig om te helpen met het vangen en vervoeren en ook weer uitzetten van deze dieren.

Doorgaans reikt de stichting de award uit aan het eind van het jaar, maar gezien de drukte met de luiaardreddingsactie die op 22 oktober begon, werd de activiteit uitgesteld. De award werd voor het eerst uitgereikt in 2010 aan Hester Jonkhout voor haar bijdrage aan de film I love Loesje, en in 2011 aan de dierenarts Leontine Bansse-Issa voor haar vrijwillige inzet ten behoeve van zieke of gewonde luiaards en miereneters.

Zorgwekkend
De stichting dacht aan het begin van de reddingsactie dat het om veertien luiaards zou gaan. Uiteindelijk bleken er meer dan 200 dieren op het terrein van zeven hectare voor te komen. Het terrein kan omschreven worden als een boseiland, oftewel een bosfragment. Dit zijn delen van het bos in het stedelijke Paramaribo die geheel geïsoleerd zijn geraakt van andere bosdelen, voornamelijk door ontbossing. Hierdoor raken dieren opgesloten in deze boseilanden en kunnen niet migreren naar andere bossen. Bij verdere ontbossing raken deze dieren vervolgens hun gehele woonplek (habitat) kwijt. Als ze niet worden verplaatst waar zij voldoende ruimte hebben, gaan zij dood. De GHFS werkt al zeven jaren aan de opvang van luiaards. Deze dieren worden als zij volledig gezond zijn, weer uitgezet in bosgebieden die minder onder druk staan van verstedelijking.

Voorzitter Monique Pool van GHFS haalde in haar speech aan dat zij zich zorgen maakt over de verdergaande ontbossing in de urbane gebieden. "Uiteindelijk zullen wij leven in een stad waar geen boom meer te vinden is, en waar het bijzonder heet is". Om mensen bewust te maken heeft de stichting met ondersteuning van het Suriname Coastal Protected Areas Project een tweedaagse bewustzijnsexpo, waarbij wordt gewezen op de gevolgen van ontbossing. Pool gaf ook aan dat het goed zou zijn als ook delen van Noord-Paramaribo en Wanica zouden worden opgenomen in beschermde gebieden. Niet alleen met het oog op bescherming van dieren, maar ook voor de mensen die wonen in deze gebieden en steeds kwetsbaarder worden voor de gevolgen van klimaatverandering. Ook mensen hebben bossen nodig.

Vandaag zullen er speciaal voor kinderen activiteiten worden georganiseerd in 'De Hal' aan de Grote Combéweg. De bewustzijnsexpo is open van 10:00 tot 16:00.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May