Sipaliwini heeft nu vijf districtscommissarissen
16 Feb 2013, 01:00
foto
Gracia Emanuel en Armand Jurel zijn benoemd tot districtscommissaris. (Foto: Raoul Lith)


Het district Sipaliwini telt nu vijf districtscommissarissen (dc's). President Desi Bouterse heeft vrijdag Gracia Emanuel en Armand Jurel benoemd tot dc. Emanuel krijgt de leiding van Boven Saramacca (het Matawai-gebied), terwijl Jurel naar Apoera gaat in het ressort Kabalebo. Het district is opgedeeld in zeven ressorten met een eigen bestuurscentrum.

Op 17 augustus 2011 was Lorieta Lingaard-Seananan als eerste indiaanse vrouw tot dc benoemd, maar deze beslissing werd geen succesverhaal. Zij werd tijdelijk vervangen door Roline Samsoedien. Nu is Jurel benoemd voor dit bestuursressort. Hij moet net als Emanuel nog worden beëdigd. De drie eerder benoemde districtscommissarissen voor Sipaliwini zijn: Naltus Naana, Margaretha Malonti en Mavrick Boejoekoe.

Macht bij het volk
Bij de benoeming stond Bouterse lange tijd stil bij het decentralisatieproces en de betrokkenheid van de bevolking. De president wees op de verantwoordelijkheid van de dc's. Zij moeten de besluiten nemen samen met de structuren in het district en deze ook uitvoeren "ook al bellen mensen en ze zeggen dat ze van het kabinet van de president zijn". Het staatshoofd legde uit dat mensen eraan moeten wennen dat er structuren zijn.

De president benadrukte dat door het decentralisatieproces de lokale bevolking steeds meer zeggenschap krijgt. Bouterse wees ook op artikel 54 van de grondwet, waarbij vastgelegd is dat het beleid moet worden gecommuniceerd met het volk. De rol van de lokale bevolking is belangrijk bij het democratiseringsproces. Bouterse merkte op dat ressortraads- en districtsraadsleden een actieve rol moeten vervullen in dit proces. Zij zijn niet alleen belangrijk bij hoorzittingen en tijdens verkiezingen. Hij benadrukte dat het beleid samen met het volk moet worden verricht en dat besluiten die genomen worden niet kunnen worden teruggedraaid met een telefoontje van willekeurige mensen uit Paramaribo.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May