Deskundigen bezorgd over juridische strekking in gouddeals
16 Feb 2013, 08:00
foto


Uit gesprekken, schriftelijke commentaren en aanbevelingen van personen en instanties, blijkt dat er grote bezorgdheid is over de juridische strekking van de gouddeals met Surgold en IamGold. Diverse juristen stellen dat voor wat de principeovereenkomst met Iamgold betreft, artikel twee uit deze overeenkomst helemaal zal moeten verdwijnen.

De jurist Jennifer van Dijk-Silos zegt in een schrijven aan de parlementaire commissie, die de deals voorbereidt voor openbare behandeling, dat sommige bepalingen een ‘zeer grote inbreuk plegen op de rechtsstaat en de openbare orde van de Republiek Suriname’. Silos verwijst hierbij naar de bepaling in de principeovereenkomst waarbij is aangegeven dat wanneer bepalingen van de overeenkomst in strijd zijn met de Surinaamse wetgeving, deze voorrang krijgen boven de Surinaamse wet. De jurist wijst er verder op dat nergens in de overeenkomst dit probleem wordt opgelost. Integendeel maakt zij het verwijt dat het onmogelijk is dat privé rechtspersonen zelf kunnen bepalen welke wetgeving op hun rechtsverhouding met de staat van toepassing is. Silos hamert in haar schrijven er op dat niet mag worden afgeweken van dwingendrechtelijke bepalingen.

Rechtsvorm UJV niet bekend
Silos noemt het in haar schrijven opvallend en niet correct dat in de memorie van toelichting gesproken wordt over de Republiek of Suriname (RoS NV) en de Unincorporated Joint Venture (UJV) terwijl in de wet zelf er niets van wordt gezegd. De jurist zegt ervan uit te gaan dat RoS NV slechts een aanduiding moet zijn en niet de echte naam van de Surinaamse vennootschap. Een NV kan niet Republiek of Suriname heten. Van de UJV, wordt in de toelichting aangegeven dat het een maatschap is naar het Surinaamse recht. Silos haalt aan dat er in Suriname nauwelijks of geen maatschappen tussen bedrijven bestaan. Indien bedrijven een samenwerking aangaan, wordt veelal gekozen voor de samenwerkingsvorm Vennootschap Onder Firma (VOF).

De benaming UJV, die Silos Angelsaksisch noemt, komt volgens haar niet voor in het Surinaams rechtssysteem. Silos vindt dat voorkomen moet worden dat er interpretatieproblemen ontstaan, doordat men niet bekend is met de begrippen. De benaming VOF, is echter alom bekend en heeft volgens de jurist haar sporen verdiend.
Silos merkt over de overeenkomst met Iamgold op dat nergens een tijdsduur wordt genoemd tot wanneer de overeenkomst geldig zou zijn. Daarnaast stelt zij ook dat het gebied van exploratie en exploitatie in de overeenkomst en de wet, opgenomen dient te worden. Volgens haar moet het kristalhelder zijn over welke gebieden er gesproken wordt en waar het bedrijf toestemming voor krijgt activiteiten te ontplooien.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May