‘Blade Runner’ Pistorius ingesloten voor moord vriendin
14 Feb 2013, 13:30
foto
Oscar Pistorius en zijn vriendin Reeva Steenkamp poseerden op 7 februari nog voor een foto. (Foto: Reuters)


De Zuid-Afrikaanse "Blade Runner" Oscar Pistorius, is vanmorgen ingesloten op verdenking dat hij zijn vriendin in zijn huis in Pretoria heeft doodgeschoten.


Pistorius, van wie beide benen nog voor zijn eerste levensjaar werden geamputeerd, heeft wereldfaam verworven in de atletiek. Ondanks zijn handicap bereikte hij op de 400 meter de halve finale in London tijdens de Olympische Spelen 2012. Pistorius draagt koolstofvezel prothesen met dunne snijplaten.

De politie heeft een moordonderzoek geopend nadat de 30-jarige vriendin van Pistorius dood werd aangetroffen in het huis van de atleet in het chique Silverlakes wooncomplex aan de rand van de hoofdstad. "In dit stadium is hij op weg naar een streek chirurg voor medisch onderzoek," zei brigadier van politie Denise Beukes aan verslaggevers buiten het zwaar bewaakte wooncomplex.

Standaard medische tests
Pistorius en zijn vriendin, Reeva Steenkamp, waren de enige mensen in het huis op het moment van de schietpartij, zei Beukes. Getuigen zijn geïnterviewd over het incident, dat gebeurde in de vroege ochtend. "We hebben het over buren en mensen die eerder op de avond dingen hebben gehoord en toen de schietpartij plaatsvond," zei ze. Eerder zei de politie dat een 9mm pistool was gevonden op de plaats van het misdrijf.

"Wanneer een persoon wordt beschuldigd van een misdaad als moord, kijken ze naar zaken als testen onder de vingernagels, het nemen van een bloedalcoholgehalte monster en allerlei andere tests die worden gedaan. Het zijn standaard medische tests," merkte Beukes op.

Geweldadige criminaliteitscijfers
Pistorius verschijnt later vandaag voor een rechter in Pretoria. Voordat de moord aanklacht werd aangekondigd, zei een radiostation in Johannesburg dat de 26-jarige Pistorius zijn vriendin kan hebben aangezien voor een inbreker.
Zuid-Afrika heeft één van 's werelds hoogste gewelddadige criminaliteitscijfers.

Huiseigenaren bezitten wapens om zich te verdedigen tegen indringers. Pistorius zijn wooncomplex wordt echter omringd door een drie meter hoge muur en een elektrische afrastering.
In 2004 schoot een rugbyspeler zijn 19-jarige dochter dood, nadat hij onterecht dacht dat ze een rover was die probeerde zijn auto midden in de nacht te stelen.

Valentijnsdag
Steenkamp, die een model was, werd regelmatig gezien op het Zuid-Afrikaanse feest circuit. Naar verluidt ging ze al een jaar met Pistorius en was er nauwelijks redenen om te suggeren dat hun relatie in problemen zat.

In een interview met het blad ‘Sunday Independent’ van afgelopen weekend beschreef Steenkamp Pistorius als iemand die een onberispelijke smaak heeft. “Zijn geschenken zijn altijd bedachtzaam,” werd ze geciteerd. Een aantal van haar laatste Twitter-berichten geeft aan dat ze er naar uitkeek om Valentijnsdag vandaag met hem te vieren. "Wat heb je achter de hand voor uw liefde morgen??" twitterde ze.

In recente media-interviews onthulde Pistorius dat hij een wapenassortiment had in zijn huis. "Cricket en honkbalknuppels lagen achter de deur, een pistool bij zijn bed en een machinegeweer bij een venster," schreef de Britse Daily Mail in een profiel dat vorig jaar werd gepubliceerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May