Rechtszaak Sasur-SRS brengt nieuwe dimensie auteursrechten
14 Feb 2013, 00:00
foto


De laatste rechtszaak waarbij de rechter heeft besloten dat een beslaglegging op goederen van de Stichting Radio omroep Suriname (SRS) wordt opgeheven, brengt een nieuwe dimensie in de discussie rond het gebruik van muziek auteursrechten. De discussie is niet langer het betalen van auteursrechten maar wel aan wie betaald moet worden.

Het beslag op roerende en onroerende goederen van de SRS was gelegd door de Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) op basis van een vonnis van 3 december 2009. In dat vonnis kreeg Sasur van de rechter gedaan dat die een algemeen verbod oplegde aan de SRS om liederen die voorkomen in het repertoire van Sasur, te gebruiken op straffe van een dwangsom van SRD 1000, per keer dat een muziekwerk toch werd gebruikt. De nieuwe dimensie die de discussie nu krijgt, is de vraag waarom bij het gebruik van een muziekwerk wel aan Sasur en niet aan een ander bureau betaald moet worden.

Repertoire
Vooraf zijn alle partijen het over eens dat het ongevraagd of zonder toestemming gebruiken van muziekwerken een overtreding is van de auteurswet van 1913 en neerkomt als het stelen van iemands auteursrecht. Op 7 februari vonniste rechter Ingrid Lachitjaran dat de SRS niet door Sasur verweten kan worden zich niet te hebben gehouden aan het vonnis van 3 december 2009, omdat dit volgens Lachitjaran vaag is. Deze rechter vindt overigens ook dat Sasur er niet van mag uitgaan dat een overtreder weet welke muziekwerken in het repertoire voorkomen. De magistraat vonniste uiteindelijk dat het beslag door Sasur op roerende en onroerende goederen moest worden opgeheven. De rechter meent dat Sasur eerst haar repertoire bekend moet maken aan de gebruiker voordat gesproken kan worden van het overtreden van de auteursrechten door de gebruiker.

Advocaat Edward Naarendorp zegt aan Starnieuws dat tegen dit vonnis van 7 februari hoger beroep zal worden aangetekend. Hij voert aan dat het algemene vonnis van 3 december 2009, door Lachitjaran niet ongedaan is gemaakt. “Een ieder weet dat het verboden is te stelen wat van een ander is. Je mag ook niet bij de buurman gaan stelen omdat dit in de wet staat aangegeven en in dit geval de auteurswet van 1913. Punt is dat je het niet mag gebruiken”, zegt Naarendorp. Advocaat Monique Vos die de SRS bijstaat, zegt daarop dat juist dit geen punt van discussie is. Volgens haar zijn alle gebruikers het er over eens dat er betaald moet worden. Voor haar en dus ook Lachitjaran is nu de hamvraag, waarom er wel aan Sasur en niet aan een ander bureau of vertegenwoordiger betaald moet worden. Naarendorp zegt dat Sasur in een netwerk zit waar het hele repertoire aan is verbonden. Het vonnis van de rechter noemt hij daarom dan ook ‘onzin’.

Stelen is stelen
“Als je van specifieke nummers wil weten of die in het repertoire voorkomen, kan die informatie gegeven worden. Maar het is toch onzin dat we van alle meer dan 50 miljoen muziekwerken, waarvan je vooraf weet dat je het steelt, je een overzicht geven”, zegt Naarendorp. Vos blijft er bij dat wanneer Sasur vindt dat een gebruiker in overtreding is, het bureau dan eerst moet bekendmaken welke muziekwerken in haar repertoire voorkomen en welke auteur bij haar is aangesloten. Zij verwijst naar een eerdere rechtszaak waarin Sasur ook is gevonnist, juist omdat de muziek achteraf bleek niet in het repertoire van Sasur voor te komen.

Naarendorp blijft dit onzin noemen en zegt dat de rechters die zich bezighouden met deze kwestie zich liever eerst goed in de materie kunnen gaan verdiepen. “Stelen is stelen”. Directeur Prim Ramlal van Sasur zegt er bij dat het niet het auteursrechtenbureau als bewaker is om het bewijs te leveren dat er is gestolen, maar zal de overtreder moeten aantonen vanwaar die met het gestolen goed vandaan komt en daarvoor boete moeten betalen.
Naarendorp zegt dat met het laatste vonnis van Lachitjaran, de weg is geopend voor alle gebruikers om ongestraft muziekwerken af te draaien die beschermd zijn. “Dus de weg is vrijgemaakt om ongestraft te kunnen stelen”, stelt hij.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May