Vakbondsleiders bespreken maatregel Gallant met Miskin
13 Feb 2013, 00:00
foto
Vakbondsleider Gustaaf Gallant


Minister Michael Miskin van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu heeft de vakbondsleiders Robby Berenstein van C-47 en Errol Snijders van de Moederbond ontvangen. De vakbondsleiders hebben het gesprek aangevraagd om het buiten functie stellen van vakbondsleider Gustaaf Gallant te bespreken.

Snijders en Berenstein hebben met verwijzing naar de grondwet, de door Suriname geratificeerde conventie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en andere bepalingen duidelijk gemaakt dat minister Edward Belfort van Justitie en Politie een ernstige fout heeft gemaakt. Belfort stelde Gallant de vorige week buiten functie, omdat hij zich beledigd voelde door uitspraken die de vakbondsvoorzitter van de penitentiaire ambtenaren deed in een interview met Starnieuws.

Zaak bespreken
Berenstein zegt aan Starnieuws dat aan Miskin is gevraagd er alles aan te doen opdat de sanctie zo snel mogelijk wordt teruggedraaid. De vakbeweging zal volgens Berenstein niet accepteren dat het recht van vakbondsleiders op deze manier wordt aangetast. Eerder dreigden zij al deze zaak internationaal aan te vechten. “We wachten nu af en geven de minister de ruimte de zaak te bespreken met zijn collega’s, dan horen we het wel”, stelt Berenstein.

Gallant die niet bij het gesprek was, zegt aan Starnieuws dat hij zich gesterkt voelt met de acties van de Moederbond, waar zijn bond bij is aangesloten en C-47. Dit geldt ook voor Conventie nummer 135 van de ILO, waar het werk en de vakbondstaken van een bondsbestuur worden geregeld. Ook Berenstein verwijst daarnaar en zegt dat met nadruk staat vermeld dat de vakbondsleider zonder enige belemmering alle ruimte moet krijgen zijn vakbondsactiviteiten te kunnen uitvoeren. “Als ik de handeling van minister Belfort plaats tegenover deze conventie is het duidelijk dat hij fout heeft gehandeld”, zegt Berenstein.

wachten af
Gallant én Berenstein zeggen dat de vakbondsleider in zijn werk wel in het systeem van de overheid staat als medewerker, maar dat vanwege het verenigingsrecht en de ILO-conventie er uitzonderingen zijn gemaakt. “En daarover heeft Suriname internationaal afspraken gemaakt”, stelt Berenstein.

Gallant zegt dat hij dan ook niet als penitentiaire ambtenaar kan kan worden gestraft, terwijl hij in zijn positie als voorzitter van een bond een interview heeft afgestaan. “Die twee zaken bijten elkaar. Ik ben wel een penitentiaire ambtenaar, maar ik heb opgetreden in de positie als vakbondsleider die door die conventie wordt beschermd om zijn vakbondstaken uit te voeren. Tenminste het dagelijks bestuur van een vakbond moet vrij zijn werk kunnen doen”, zegt Gallant. Ook hij wacht af wat het resultaat van het gesprek tussen Miskin en de vakbondsleiders zal zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May